Naj samo pišejo to lažnjivo »novo« zgodovino, ves svet pa ve, partizani so osvobodili domovino!

Na Spodnjem Kamenščaku so ob kresu počastili Dan upora proti okupatorju (Dan OF) in 1. maj – mednarodni praznik dela

Prlekija-on.net, sobota, 7. maj 2016 ob 13:461
Počastili 27. april in 1. maj na Sp. Kamenščaku

Počastili 27. april in 1. maj na Sp. Kamenščaku

S priložnostnim kulturnim programom, v katerem sta sodelovala Franc Ivanek, harmonikaš in kulturna animatorka Katica Cupar ter s kresom, so na Spodnjem Kamenščaku, kjer imajo sedež Združenje prleških vojnih veteranov, Mladinski svet Ljutomer ter Pokrajinski center NVO-Mladinski center Prlekije počastili Dan upora proti okupatorju (Dan OF) in 1. maj – mednarodni praznik dela. Z minuto molka so tudi počastili spomin na vse, ki so padli za domovino. Prisotnim sta spregovorila: Stanko Hunjadi-Striček, predsednik sekcije mladinskih seniorjev in Nina Stegmüller, svetnica Občine Ljutomer ter predsednica Mladinskega sveta Ljutomer.

Omenila sta: »Bili so trenutki v naši bližnji in daljni zgodovini, ki so bili še kako pomembni za obstoj slovenskega materinega jezika, za obstoj Slovenk in Slovencev, danes združenih v samostojni državi Republiki Sloveniji. Imeli smo srečo, da smo skupaj z nekdanjimi bratskimi jugoslovanskimi narodi pod genialnim vodstvom človeka, slovenske matere sina, ob vsakem trenutku ustrezno odreagirali, se uspešno uprli okupatorji na celotnem teritoriju naše nekdanje skupne države in si priborili svobodo ter to svobodo v zelo negotovih časih po II. svetovni vojni tudi ohranili in občutno dvignili življenjski standard. Nismo bili v nobeni politično-vojaški zvezi, temveč smo celo soustvarili neuvrščeno gibanje, ki je bilo veliko jamstvo miru na svetu. Danes se spominjamo, kot je zapisal nekdanji ravnatelj ljutomerske gimnazije, zgodovinar in profesor, naš rojak Drago Novak, tudi pogumnega dejanja, storjenega 12. maja 1941, torej pred 75 leti, ko je 21-letni mladenič Rudi Stegmüller, pred uničenjem v dvojni steni sedanjega MCP, rešil več tisoč slovenskih knjig ter spomenik dr. Frana Miklošiča. V ustavi SFRJ iz leta 1974 je bilo odločno zapisano, da se posamezne republike, če je volja prebivalstva taka, lahko odcepijo in osamosvojijo. To osamosvojitev smo si leta 1991, kljub velikosrbski zlorabi takratne skupne armije, a z velikim in odločnim pogumom braniteljev Slovenije priborili, v trdem prepričanju, da bo življenje za vse prebivalce, še ugodnejše in lepše. Danes seveda na žalost ugotavljamo, da ni tako. Tisoče in tisoče mladih in drugih prebivalcev ne dobi zaposlitve v svoji domovini ter se mnogi, premnogi nahajajo v tujini, kjer celo postajajo tamkajšnji državljani, ko jim pa centralna ljubljanska politika želi "zaračunati" njihovo delo v tujini. Številni so delavci, ki za svoje šest in tudi več mesečno delo sploh niso dobili plačila in številni so delavci, ki nimajo dela oziroma služb. Dovolj bo po malem ozkih političnih strankarskih bojev in sprenevedanja zgodovinskih dejstev, po malem in odločno prihaja čas, da se le to zamenja za skupni boj za pravično, solidarno in pošteno Slovenijo, kjer bodo vsi mladi in vsi dela željni to delo tudi imeli in kjer bo postalo blagostanje za prav vse državljane, ne samo za izbrance, elito in izbrane "posvečene". V Ljutomeru smo na zadnjih lokalnih volitvah dokazali, da je volja občank in občanov nad ozkimi medstranskarskimi političnimi obračunavanji, ki hromijo ustvarjanje, napredne ideje in njihovo uresničevanje. Prihaja čas, da se to posnema tudi v nacionalnem nivoju in da se finančna sredstva vrnejo tja kjer ljudje delajo, ustvarjajo in kjer se živi

Sledila je pogostitev, ki so jo sponzorirali, novo zaposleni animator ZPVV Drago Vaupotič iz Ljutomera, Pekarna RŽ - Mirjana Fekonja s. p. iz Plitvičkega vrha-Gornja Radgona in MSL ter druženje ob ognju vse tja do zgodnjih prvomajskih jutranjih ur, ko se je že iz daljave, tja proti Ljutomeru slišala budnica ljutomerske godbe na pihala.

Marko Šalamon



Več v Kultura in izobraževanje