Kar ni uničila pozeba, je dokončala divjad

Petkovim iz Benedikta so divje svinje »preorale« njivo s krompirjem in koruzo

Prlekija-on.net, sreda, 11. maj 2016 ob 15:44
Divje svinje so »preorale« njivo s krompirjem in koruzo

Divje svinje so »preorale« njivo s krompirjem in koruzo

Nič kaj prijetno in veselo pomlad nima družina Petek iz Obrata, naselja ob cesti Benedikt – Sveta Trojica v Slovenskih goricah. Najprej jim je nepričakovana slana ob koncu aprila skorajda v celoti uničila pridelek v sadovnjaku in vinogradu, delno pa tudi na vrtu. In ko so se morali pomiriti z usodo, sta zakonca Damjan in Biserka, s tremi mladoletnimi otroci Blažem, Marušo in Mateom, ter babico oz. Damjanovo mamo Elizabeto, ki živi v sosednji starejši hiši, doživela nov šok. Na njivi, slab streljaj od hiše, tik ob gozdu pod hribčkom, kjer so imeli posejano koruzo in krompir, jih je namreč obiskala čreda divjih svinj, ki so skorajda v celoti uničili koruzo, ki je komaj vzklila, krompir pa so le delno zrovali iz zemlje, tako da jim ne ostane drugo kot novo sejanje.

"Nesreče nas nenehno spremljajo in očitno se tega ne moremo znebiti. Menil sem, da bomo po takšni zmrzali, ko smo ostali praktično brez vsega imeli več sreče s koruzo in krompirjem, a nam tudi tukaj ni usojeno. Kot vidite, so divje svinje enostavno zasedle vse vrste koruze in vse zrovale, tako da ne ostane drugo kot vnovično sejanje, a kaj, če se bo spet enako zgodilo. Kljub temu ne mislim obupati in sedaj bom spet njivo preoral in še enkrat posejal", nam pove mladi gospodar Damjan Petek, ko je s starešino LD Benedikt Janezom Čeplakom obiskal in si ogledal tisto kar so divje svinje pustile. Njegova mama Elizabeta pa dodaja: "Bilo je proti večeru, ko smo zaslišali kako divja svinja vabi svoje mladiče, da se ji pridružijo. In takrat sploh ni pametno hoditi v bližino, kajti v takšni situaciji je mama lahko za vsakogar zelo nevarna".

V celotni zadevi so nemočni tudi domači lovci, saj se po eni strani morajo držati zakonov, torej še posebej trenutno ne smejo ustreliti "storilcev" omenjenega kaznivega dejanja, kajti po eni strani gre za divjo svinjo, ki še doji malčke, ter majhne prašiče, ki jih je prepovedano streljati, po drugi pa so odgovorni za nastalo škodo. Zato je starešina LD Benedikt Janez Čeplak o dogodku obvestil tudi Zavod za gozdove Republike Slovenije, iz lastne blagajne pa bodo Petovkim nudili prvo pomoč. Poleg pomoči pri novi saditvi koruze na opustošeni njivi, za kar naj bi kupili semensko koruzo ter umetno gnojilo, sta se Petek in lovski starešina Čeplak, dogovorila da bodo kmalu tik ob njivi, ki je sedaj opustošena, v nekaj dnevih postavili novo opazovalnico in na ta način, s pogostim čakanjem na preži, ter morebitnim odstrelom, odgnali uničujočo divjad, zlasti divje svinje.

Pred kratkim še jim je strela zanetila požar na novi hiši
Sicer pa, letošnja pozeba, ki je močno zdesetkala vse pridelke družine Petek, ter zlasti uničila vinograd, in sedanji "obisk" divjih svinj, žal ni vsa smola, ki so jo v zadnjem času doživeli Petkovi. Ni dolgo od tega, ko jim je namreč strela zanetila požar na novi hiši, kjer je nastalo za več deset tisoč evrov materialne škode. Ob tem nam žalostna mama Elizabeta pove, kako so jim lisice (ali kune) pred nedavnim ubile, odnesle in pohrustale kar dva racaka, vsakega težkega okoli pet kilogramov. In kaj naj storijo proti divjadi, ki jim dela družbo v čudovitem naravnem okolju. Najbrž ne morejo nič, v kar se je prepričal tudi dolgoletni prvi benediški lovec Janez Čeplak, kateremu so kune pred nedavnim pokončale več deset fazanov, čeprav so slednji bili močno ograjeni. A za iznajdljivo kuno to ni bila ovira, saj slednje kopljejo tudi pod žičnato ograjo...

Mimogrede pa Petkovi niso edini kmetovalci, ki jim je na skrajnjem severovzhodu Slovenije divjad povzročila velikansko škodo, bodisi na krompirju, koruzi, vrtninah in drugih poljščinah ter tudi travnatih površinah, sadovnjakih in vinogradih. Nekateri kmetovalci so svoje površine ogradili, drugi postavili električne pastirje, a tudi to ni večja ovira zlasti za veliko jelenjad, ki so trenutno, poleg divjih svinj, tudi najhujša nadloga kmetovalcev na skrajnjem severovzhodu Slovenije. Nekoč je to najhuje bilo na območju občin Šalovci, Hodoš in Gornji Petrovci, na Goričkem, kjer se nahaja t.i. lovišče s posebnim namenom (LPN) Kompas Peskovci, v zadnjih letih pa se vse skupaj širi proti Štajerski in celo proti Pohorju. Ker jim velika divjad, zlasti jeleni in divje svinje povzročajo vedno večjo škodo, niso redki tamkajšnji prebivalci, ki opuščajo kmetovanje ali to nameravajo storiti v kratkem. "Zakaj bi delali in krmili divjačino", razočarano pravijo posamezniki, ki vidijo vedno manj koristi od lastnega dela v kmetijstvu...


Več v Narava