Angela Budja iz Male Nedelje je med najdražjimi praznovala 100. rojstni dan

Angela je najstarejša Slovenka na Švedskem

Jože Žerdin, četrtek, 12. maj 2016 ob 11:29
100 let Angele Budja

100 let Angele Budja

V majhni prleški vasici Godemarci se je davnega leta 1916 rodila Angela Budja, ki je v teh dneh v krogu svojih najdražjih na Švedskem praznovala svoj okrogli stoti rojstni dan. Dolga in zelo bogata je bila njena življenjska pot. V življenju je doživela marsikaj zanimivega, preživela je prvo in drugo svetovno vojno, dve Jugoslaviji in komunizem, ki je vedno odganjal njeno družino na tuje. A volje do življenja ji težave nikoli niso vzela poguma in optimizma za boljši jutri.

Slavljenka se spominja časov, kako lepo je bilo poslušati ubrano cerkveno petje, kjer je tudi pela Angela in sicer v domači župnijski cerkvi sv. Trojice pri Mali Nedelji, ko je zapela v cerkvenem pevskem zboru. Ob tem je tudi podpirala svojega moža, ki je bil organist pri Mali Nedelji. Še sedaj jo molitve in lepa cerkvena glasba najbolj pomirijo in ponesejo v mladost.

Angela Budja iz Male Nedelje si je svojo srečo našla tudi na Švedskem, kjer občasno živi pri sorodnikih. Da bi bila sama doma v Prlekiji, pove, da je srce tam, kjer smo srečni. Tudi na Švedskem uživa med svojimi kar 40-timi potomci. Čeprav je najstarejša Slovenka na Švedskem in prav tako v svoji domači vasi in v župniji Mala Nedelja, je vedno polna energije in veselja. Ponosna pa je tudi na svoje potomce, otroke, vnuke, pravnuke in prapravnuke. Ponosna je tudi na glasbene in literarne dosežke svoje družine, vse ima rada, vsakega posebej je povedala slavljenka Angela Budja.


Več v Zanimivosti