Srečanje starejših krajanov v KS Radoslavci

S prireditvijo so obeležili tudi Teden ljubiteljske kulture in Teden vseživljenjskega učenja

Branko Košti, petek, 20. maj 2016 ob 16:31
Srečanje starejših KS Radoslavci

Srečanje starejših KS Radoslavci

Krajevna skupnost Radoslavci, katero sestavljajo vasi Sitarovci, Precetinci, Godemarci in Radoslavci, spada med manjše KS na območju občine Ljutomer. Kljub temu, da njenih nekaj več kot 600 prebivalcev, živi dokaj raztresenih po precej velikem območju, saj je edino strnjeno naselje središče KS, so poznani po dobrem medsebojnem sodelovanju in predvsem po slogi pri urejanju zadev, ki prinašajo napredek vasi in s tem izboljšanje življenjskih razmer krajanov.

Prav gotovo ima za takšno stanje in odnose veliko zaslug vodstvo KS Radoslavci, katerega nepogrešljiv član je Janez Rudolf, ki do podrobnosti pozna prebivalce, vključno z vsemi njihovimi problemi. V krajevni samoupravi deluje že od svoje mladosti, najprej kot tajnik, sedaj pa je že nekaj mandatov predsednik KS. Ob vsakodnevnih naporih za napredek kraja, ne pozabljajo niti na starejše krajane, kateri so v preteklosti mnogo žrtvovali in imajo zasluge, da njihove vasi niso zaostajale v razvoju. Vsako leto za vse, stare 70 let in več, ob obilni pomoči KO RK Radoslavci, pripravijo srečanje s kulturnim programom, pogostitvijo in družabnim delom.

Letošnjega srečanja, v četrtek, 19. maja, se je v gasilskem domu Radoslavci, udeležilo 38 starejših krajanov, kar je približno polovica vabljenih, pridružila pa se jim je tudi županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, predsednica OZ RK Ljutomer Silva Duh in člani sveta KS Radoslavci.

V kulturnem delu prireditve, katerega je povezovala Liljana Peršak, prostovoljka RK in predsednica KD A. Krempl Mala Nedelja, so se predstavili učenci OŠ Mala Nedejla: harmonikar Andrej Bunderla skupaj z mamo Zlatko, na kitare so zaigrale sestrice Novak, svojo šaljivo pesem o življenju v starosti je recitirala Milica Zmazek, za pesem so poskrbele ljudske pevke Soside iz malonedeljskega kulturnega društva, za ples pa FS DU Ljutomer.

Janez Rudolf, predsednik KS Radoslavci, je navzoče seznanil z opravljenimi investicijami v preteklosti ter z izzivi, ki čakajo KS v prihodnje, se zahvalil ostarelim za njihov prispevek pri k razvoju in jim zaželel prijetno druženje.

Županja Olga Karba je med drugim poudarila, da ji je zelo pomembno, ko vidi ustvarjalnost ljudi, katere je v ljutomerski občini veliko. »Ponosna sem na vsakega, ki svoj prosti čas žrtvuje, da s svojim nastopom ali pa s toplo besedo, razveseli soseda, prijatelja ali koga drugega. To meni pomeni največ. Res so pomembne ceste, jarki, hiše, šole, ampak to, kar imamo v sebi, verjemite mi, če na vse to lepo gledaš, se tudi veliko bolje počutiš«, je povedala županja in vsem zaželela čim več zdravja, čim boljše sodelovanje v KS in da bi na vse gledali z lepše, sončne strani, čeprav je včasih težko, saj že pregovor pravi, da po dežju vedno pride sonce.

V imenu OZ RK Ljutomer, je predsednica Silva Duh, pohvalila delovanje KO RK Radoslavci, katera vzorno opravlja poslanstvo RK, ki je pomoč ljudem v stiski in lajšanje trpljenja. »Vi ste vsi generacija, ki ste bili rojeni do konca 2. svetovne vojne, marsikaj ste v svojem življenju morali dati skozi, marsikaj ste pretrpeli, v glavnem ste se izkalili in vse težave, ki vam pridejo na pot, veste premagovati. Ne glede na to, kaj vse je civilizacija v tem času dosegla, kakšen tehnični in tehnološki napredek, človek ostaja vedno nekje v svoji globini človek in pomembno je, da svojo človeškost ohranjamo, da se družimo, da imamo radi soljudi. Da tudi zdaj, ko ste večinoma že vsi v pokoju, pa nimate več ne vem kakšnih zadolžitev, da veste biti zadovoljni s tem, kar imate, veste v tem uživati v bližini svojih najbližjih, sosedov in ostalih. Želim vam, da se še danes zelo lepo imate in da ostanete takšni kot ste«, je zaključila predsednica OZ RK Ljutomer.

S priložnostnimi darili so obdarili še najstarejšega udeleženca srečanja Mirka Tuša in najstarejšo udeleženko Ivanko Klobučar, sledilo je kosilo, zatem pa se je začelo veselo druženje ob glasbi.


Več v Družabno