Romarski shod v Veržeju

Procesije so se udeležili verniki iz levega in desnega brega reke Mure

Jože Žerdin, nedelja, 22. maj 2016 ob 19:48
Romarski shod v Veržeju

Romarski shod v Veržeju

Salezijanski Zavod Marianum Veržej in župnija Veržej sta ob prazniku Marije Pomočnice v nedeljo, 22. maja, pripravila veliki romarski Marijin shod, katerega se je udeležilo veliko število vernikov iz murskosoboške škofije in od drugod. Na romarski shod v Veržej so poleg Marijinih častilcev, prišle še sestre Hčere Marije Pomočnice iz Murske Sobote in druge sestre ter salezijanci iz Veržeja.

Romarski Marijin shod se je začel s pritrkovanjem v zvoniku župnijske cerkve sv. Mihaela. Po molitveni uri v cerkvi, katero so vodile sestre združenja Hčere Marije Pomočnice iz Murske Sobote, so Marijin kip v procesiji po veržejskih ulicah nosili gasilci iz Veržeja, Bunčan in Banovcev. Pisana mavrica vernikov je za kipom hodila, ob tem pa so še peli in molili Marijine pesmi. Po procesiji so se vsi skupaj zbrali na dvorišču zavoda Marianum, kjer je osrednjo romarsko slovesnost vodil in daroval sveto mašo stiški opat pater Janez Novak, ob somaševanju salezijancev iz Veržeja in župnika župnije Križevci pri Ljutomeru Štefana Vinkoviča. Mašno daritev ob Marijinem romarskem shodu je s pesmijo popestril združeni mladinski pevski zbor župnij murskosoboške škofije, pridružili so se jim še mladi pevci iz Šentjanža na Dolenjskem, pod taktirko zborovodje direktorja Zavoda Marianum Veržej Petra Pučnika so peli predvsem Marijine pesmi.

Okrog kipa Marije Pomočnice so se zbrali otroci in starejši, kajti dogodek se bo prav gotovo zapisal z zlatimi črkami v župnijsko in salezijansko kroniko v Veržeju. V pridigi je opat spregovoril o Marijinem prazniku, kajti pod njeno varstvo se v tegobah in nesrečah vsi radi zatekajo. Praznik Svete Trojice je s praznikom Marije Pomočnice kar najbolj povezano. Spomnil je vse na velike morije po svetu, begunsko krizo in siromaštvo med ljudmi, ki se borijo za golo preživetje. Svet ni solzna dolina, ampak postaja v zadnjem času krvava dolina je dejal opat. Pohvalil je delo veržejskih salezijancev, kajti njihov učitelj in vzornik je bil Janez Bosko in salezijanci danes nadaljujejo Don Boskovo poslanstvo. Ob koncu slovesnosti je pater Janez Novak še opravil blagoslov kipa in vseh zbranih romarjev, nato pa so gasilci Marjin kip ponesli nazaj v kapelo v Marijanišče.

Po maši so se vsi skupaj zbrali na druženju in prijateljskem pogovoru na dvorišču Salezijanskega zavoda Marianum. Gospodinje so spekle prleške dobrote, vinogradniki pa so iz bližnjih prleških vinogradov prinesli žlahtno vinsko kapljico. Skratka Marijin praznik je v Veržeju vse zbrane po duhovni plati še bolj povezal.


Več v Kultura in izobraževanje