Naše kraje zajelo močno deževje, padala tudi toča

Iz Ljutomera poročajo o poplavi v trgovini KIK ter o požaru električnega droga, v Zasadih je odkrilo gospodarsko poslopje, v Podgorcih pa je padala toča

Prlekija-on.net, ponedeljek, 23. maj 2016 ob 19:17
Toča v Podgorcih

Toča v Podgorcih

V ponedeljek, 23. maja, okoli 18. ure je severovzhodno Slovenijo zajelo močno deževje, ob tem pa so se pojavljali tudi močni sunki vetra.

Uprava RS za zaščito in reševanje ob tem poroča, da je odkrilo nekaj streh na Pušči ter da voda poplavlja hiše, pri Maximusu v Murski Soboti pa je vejevje na cestišču. Na Markišavski ulici v Murski Soboti je podrto drevo, v Kupšincih pa podrti električni drogovi. Na Pušči je podrto tudi drevo, tako da cesta ni prevozna.

V Ljutomeru je meteorna voda zalila prostore trgovine KIK ter poškodovala montažni strop. Gasilci PGD Ljutomer so izčrpali vodo ter odstranili poškodovan strop. V Bučkovcih je močan veter podrl drevo čez cesto. Drevo so odstranili gasilci PGD Mala Nedelja. V Vogričevcih je strela udarila v električni drog. Gasilci PGD Vogričevci so zavarovali kraj dogodka in pomagali delavcem Elektra Maribor pri postavitvi droga. Močan veter je odkril tudi manjši del strehe gasilskega doma, ki so ga gasilci prekrili. V Zasadih je močan veter odkril okoli 250 kvadratnih metrov strehe na gospodarskem poslopju. Gasilci PGD Bučečovci so objekt prekrili s folijo ter delno popravili ostrešje. V Podgorcih je padala toča. Poročajo še o odkriti strehi na Osnovni šoli Markovci.

Kronološki pregled vseh dogodkovMočan sunek vetra je odkril del strehe na stanovanjski hiši v Bresnici in del strehe na gospodarskem poslopju v Podgorcih. Gasilci PGD Velika Nedelja in Bresnica so na stanovanjski hiši popravili okoli 50 kvadratnih metrov, na gospodarskem poslopju pa okoli 30 kvadratnih metrov strehe. V naseljih Gajevci in Placerovci je močan veter odkril streho na dveh stanovanjskih hišah. Gasilci PGD Gajevci-Placerovci so prekrili s folijo okoli 20 kvadratnih metrov odkritih streh. Gasilci so s cest v Gajevcih odstranili tudi tri drevesa, ki so ovirale promet. V Gorišnici se je čez cestišče podrlo drevo, podrto drevo je tudi na cesti Zgornji Ivanjci-Negova in v Savcih, kjer je močan veter podrl pet dreves. Gasilci PGD Savci so podrta drevesa odstranili. Na cesto v Sodincih je meteorna voda naplavila blato in kamenje. Gasilci PGD Senešci so s ceste odstranili naplavljeni material ter cesto na dolžini okoli 100 metrov oprali in očistili.

V Rucmancih in Trnovcih je močan veter odkril streho dveh stanovanjskih hiš, dveh gospodarskih poslopij ter strehi garaže in strojne lope. Gasilci PGD Trnovci so s folijo prekrili okoli 150 kvadratnih metrov odkritih streh, s strojne lope, ki jo je veter podrl, pa so rešili stroje.

Sliko toče nam je poslal Mario iz Podgorcev. Zaenkrat ni poročil o morebitni škodi.

Velja opozorilo, da ponekod v severovzhodni Sloveniji, predvsem v krajih med Koroško in Prekmurjem, lahko do torka opoldne pade več kot 40 litrov dežja na kvadratni meter. Za ponedeljek in torek je za severovzhod izdan tudi oranžni alarm.


Več v Narava