Vaško žegnanje v Ključarovcih

V Ključarovcih so obnovili kapelo, ki je posvečena Fatimski Materi Božji

Jože Žerdin, torek, 24. maj 2016 ob 17:53
Žegnanje v Ključarovcih

Žegnanje v Ključarovcih

Čeprav so verniki vasi Ključarovci tesno povezani z župnijsko cerkvijo sv. Križa in tamkajšnjo cerkvijo v Križevcih pri Ljutomeru, pa so kljub temu ponosni na svojo domačo vaško kapelo, ki je posvečena Fatimski Materi Božji in stoji v središču vasi na dvorišču družine Slavič.

Kapelo so verniki in domačini Ključarovcev začeli graditi leta 1967 in že naslednje leto je bila blagoslovljena. Kapelo krasi kip Fatimske Matere Božje, katerega so domačini prinesli, ko so bili na romanju v Lurdu. V zvoniku pa je tudi nameščen 196 kg zvon, ki bo prihodnje leto star častitljivih 200 let. Kapela, ki je sicer lepo urejena in vzdrževana, kajti v njej se med drugim tudi zbirajo pri šmarnicah, zato so se verniki in domačini odločili, da bodo kapelo po nekaj letih obnovili, kar se je tudi zgodilo. Danes je prava lepotica in lepo urejena in pravi sakralni biser vasi Ključarovci in župnije Križevci pri Ljutomeru.

Osrednji vaški praznik z žegnanjem je bil v nedeljo, 22. maja, ko so se ob obnovljeni kapeli zbrali domačini Ključarovcev in vsi tisti Ključarovčani, ki so se pred leti odselili v druge kraje v Prlekiji in kam drugam, kjer so si ustvarili družine in so na vaško kapelo še kako navezani po duhovni in drugi plati. Žegnanjsko sveto mašo je daroval domači župnik župnije Križevci pri Ljutomeru Štefan Vinkovič, ki je pohvalil domačine, da so obnovili vaško kapelo ter podal nekaj zgodovinskih podatkov o njeni gradnji. Nekaj besed pa je spregovoril o Fatimski Materi Božji, o prikazovanju in verovanju v božje čudeže, kot je Fatimska Mati Božja. Mašo je s petjem popestril cerkveni pevski zbor župnije Križevci pri Ljutomeru.

Domačini Ključarovcev se v kapelo in h kipu Fatimske Matere Božje radi zatekajo, kjer si poglobijo svojo vero, da potem v življenju lažje prenašajo vsakodnevne tegobe in težave. Denar za obnovo kapele so prispevali domačini iz Ključarovcev, ki so ponosni, da so pri obnovi prekrili zvonik z opeko Tondach iz Borecev. Pol sredstev za opeko je prispevalo podjetje Tondach, proizvodnja opečne kritine iz Borecev, pol pa podjetje MS Marka Slaviča iz Ključarovcev. Kapelo so tudi prepleskali, namestili nove žlebove in opravili druga manjša dela in uredili okolico. Po sveti maši so vsi skupaj kot ena velika družina zapeli pesem »Spet kliče nas venčani maj«, nato pa so se zbrali za skupno mizo na dvorišču družine Slavič na nedeljskem kosilu in druženju.


Več v Kultura in izobraževanje