V Turnišču v samostanu pri sestrah klarisah je bilo proščenje

Celodnevno proščenje, katerega se je udeležilo veliko romarjev iz vseh koncev murskosoboške škofije in od drugod

Jože Žerdin, sreda, 25. maj 2016 ob 11:23
Proščenje v Turnišču

Proščenje v Turnišču

Pred nekaj leti so v Turnišče prišle v samostan sestre klarise. Sestre klarise so sestavni del duhovnega življenja v murskosoboški škofiji, ob tem pa se držijo svojega kompletativnega klariškega reda, saj so ves čas v samostanu, nimajo neposrednih stikov z okolico in samostana ne zapuščajo.

V samostanu v Turnišču je kapela, ki je posvečena Mariji, Materi Cerkve. Že nekaj let je prav na binkoštni praznik v samostanu v njem zelo slovesno, kajti klarise imajo vsakoletno proščenje. Tudi letos v ponedeljek, 16. maja, so sestre klarise, skupaj z domačo turniško župnijo in murskosoboško škofijo pripravile celodnevno proščenje, katerega se je udeležilo veliko romarjev iz vseh koncev murskosoboške škofije in od drugod. Vse zbrane romarje je pozdravila mati opatija sestra Katarina, ki se je vsem od srca zahvalila, da so se udeležili proščenja, druženja in pogovorov s sestrami klarisami, pa čeprav one živijo ločeno od drugih vernikov, ki pridejo v kapelo samostana.

Dopoldne je sveto mašo v kapeli daroval upokojeni mariborski škof dr. Jožef Smej, ki je ob tej priložnosti blagoslovil kip fatimske Matere Božje in monštranco. Osrednje proščenje pri sestrah klarisah v kapeli samostana v Turnišču je bilo v popoldanskih urah, ko je slovesno proščenjsko sveto mašo daroval murskosoboški škof ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf, ob somaševanju generalnega vikarja za narodnosti msgr. Franca Režonja, župnika župnije Turnišče patra minorita Toneta Brinjovca in župnika župnije Bogojina dr. Stanislava Zvera.

Kapela, ki je posvečena Mariji, Materi Cerkve v Turnišču je duhovna ambulanta za vernike murskosoboške škofije. Tudi tisti, ki so se udeležili osrednjega proščenja v Turnišču so začutili nekaj več, kajti v kapeli in ostalih prostorih samostana veje duh do vere in molitve. Od te daritvene svete maše so ob koncu proščenja verniki domov odšli bolj duhovno obogateni.

Bogoslužje z darovano sveto mašo je z Marijinimi pesmi obogatil mešani cerkveni pevski zbor Marije pod logom iz Turnišča. Po maši je sledilo druženje in pogostitev za kar so poskrbele sestre klarise in verniki župnije Turnišče.


Več v Kultura in izobraževanje