Vinska reprezentanca Slovenije v finalu EP vinarjev v nogometu

Z zmago nad Italijo se je Vinska reprezentanca Slovenije uvrstila v finale EP vinarjev v nogometu

Prlekija-on.net, petek, 27. maj 2016 ob 15:28
Boštjan Žnuderl, strelec odločilnih golov v polfinalu

Boštjan Žnuderl, strelec odločilnih golov v polfinalu

Od srede, 25. maja, do nedelje, 29. maja 2016, v nemškem Mainzu poteka 4. Evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu, Winzer Euro 2016. Ob Vinski reprezentanci Slovenije so se za naslov evropskega prvaka pomerile še reprezentance Nemčije, Italije, Avstrije, Švice in Madžarske. V polfinale so se ob Sloveniji prebile še ekipe Nemčije, Italije in Madžarske. Slovenija se je z dobro igro prebila do finala, kjer se bo za mesto prvaka borila proti Vinski reprezentanci Nemčije.

Slovenski vinarji so suvereno opravili s skupinskim delom evropskega prvenstva in se z zmagama nad Švico in favorizirano Madžarsko prebili v polfinale, kjer so v napeti tekmi premagali odlično pripravljeno Vinsko reprezentanco Italije.

V prvi tekmi prvenstva so suvereno opravili s kolegi iz Švice in po kar petih zadetkih Mateja Vračka in enem Janeza Skočaja zasluženo slavili s 6:1. Drugo srečanje je je odločalo o zmagovalcu skupine, nasprotnik pa so bili neugodni Madžari. Kljub trdi in dobri igri naših vzhodnih sosedov, so sinje modri po dveh zadetkih Štajerca Boštjana Žnuderla slavili z 2:1. To je pomenilo, da jih kot zmagovalce skupine B v polfinalu čaka boj z Italijo, drugo uvrščeno ekipa iz skupine A.

Favorizirani Nemci so v skupini A z rezultatom 2:0 premagali Avstrijce in s kar 5:0 Italijane. Slednji so si polfinale priigrali z zmago z 1:0 proti Avstrijcem.

Polfinalna tekma z Italijo je že kmalu po sodnikovem žvižgu prinesla veselje med slovenske navijače, saj je Boštjan Žnuderl po lepi akciji zabil še svoj tretji zaporedni gol na prvenstvu. Sprva je tako še kazalo, da bo Italija za naše fante lažji zalogaj kot sprva pričakovano. Ko so Italijani iz prekinitve in prostega strela dosegli izenačujoč zadetek, pa je postala igra precej bolj trda. Nenavadno grobi igri naših nasprotnikov, ki je sodniška trojka ni pravočasno ustavljala, je tako pripeljala do nekaj grdih prekrškov, katerih krona je bila huda poškodba kolena Timija Kaloha, na katerega selektor Rojko ne bo mogel več računati. Z živčno igro in številnimi prekrški so si naši nasprotniki v drugem polčasu tudi na račun prigovarjanja glavnemu sodniku, le prislužili kar dva rdeča kartona. Po prekršku v kazenskem prostoru pa jih je doletela še enajstmetrovka, ki jo je za svoj četrti gol suvereno izvedel Žnuderl. Rezultat 2:1 je bil na koncu dovolj za novo slavje Slovencev in zasluženo napredovanje v finale, ki bo v soboto popoldne na Mainški Coface Areni, stadionu nemške Bundeslige, ko se bodo naši pomerili proti favorizirani domači ekipi. Nemška vinska reprezentanca je finale osvojila z zmago nad Madžarsko z rezultatom 4:2.  V finalu se bosta tako pomerili edini reprezentanci, ki sta doslej osvojili naslov evropskih prvakov. Nemci bodo kot branilci naslova lovili svojo drugo zaporedno krono, Slovenija pa tretjo skupno zmago v zgodovini.

V okviru promocijskih aktivnosti v času prvenstva je Vinska reprezentanca Slovenije v znak povezovanja in prijateljskih aktivnosti v mestu Mainz simbolično posadila potomko mariborske Stare trte. To častno dejanje je pripadlo predsedniku slovenske reprezentance, Evropskemu vinskemu vitezu Danilu Steyerju, ki je potomko najstarejše vinske trte na svetu posadil v Mainškem mestnem vinogradu. V kratki slovesnosti pa so Michael Ebling, župan Mainza, Norbert Weber, predsednik združenja Nemško vinogradništvo in Werner Horn, prvi vinski senator mesta Mainz, Steyerju kot gonilni sili VRS in prvemu možu združenja Družinskih vinogradnikov in vinarjev Slovenije, podelili še naziv častni vinski senator mesta Mainz. Ta naziv mu je pripadel na račun vseh zaslug pri promociji vina, vinske kulture in povezovanja ter združevanja mest.

Predstavitev Vinske reprezentance Slovenije

Vinska reprezentanca Slovenije:
1 Anej Simčič
2 Bojan Černe
3 Jure Štekar
4 Matjaž Simčič
5 Robi Fišer
6 Jure Veber
7 Tomaž Ščurek
9 Matej Vračko
10  Danilo Steyer
11  Mitja Sobočan
13   Matej Hlebec
14   Borut Praprotnik
17   Nejc Ščurek
19   Bogomir Valdhuber
20   Boštjan Žnuderl
22   Tim Lo Duca
24   Marko Toplak
25   Matej Rebernišek
27   Marko Cesar
28   Jožef Obrovnik
81   Tomaž Domenis
68   Robi Senikovič
77   Timi Kaloh
80   Janez Skočaj
87   Jure Stegne 
97   Jan Kramberger
65  Albert Trost

Vinska reprezentanca Slovenije šteje 34 članov. Predsednik Vinske reprezentance Slovenije je Danilo Steyer, trener Sebastijan Rojs, seznam preostalih igralcev, ki so po večini iz Štajerske in Goriških brd, pa ponuja vrsto velikih vinarskih imen, ki tudi na ta način izvrstno skrbijo za prepoznavnost Slovenije in njenih vin na pomembnih tujih trgih.
Med slovenskimi vinarji je veliko nogometnih navdušencev in igralcev, ki igrajo v rekreativnih ligah ali so celo igralci v profesionalnih nogometnih klubih. Slovenski vinarji vsako leto odigrajo številne prijateljske nogometne tekme, Slovenska vinska reprezentanca v nogometu pa je že leta trn v peti številnih nogometnih ekip.
   
VRS je evropsko prvenstvo osvojila že dva krat. Vinska reprezentanca Slovenije je postala prvak leta 2011, ko je premierno, 1. Evropsko prvenstvo vinskih reprezentanc gostila Madžarska. V letu 2012 so obranili naslov prvaka na Evropskem prvenstvu v Avstriji, 3. Evropsko prvenstvo, ki je bilo leta 2014 v Švici pa so končali na 4.mestu.


Več v Šport