Izjavi podala Danilo Steyer, predsednik VRS in Aleš Križnar, direktor Vino EURO 2018

Vinska reprezentanca Slovenije je z zmago nad Nemci še tretjič postala Evropski prvak v nogometu med vinarji

Prlekija-on.net, nedelja, 29. maj 2016 ob 20:48
VRS ob svečanem prevzemu pokala Evropskih prvakov

VRS ob svečanem prevzemu pokala Evropskih prvakov

Vinska reprezentanca Slovenije je z zmago nad Nemci še tretjič postala Evropski prvak v nogometu med vinarji. Junaki so se s pokalom že vrnili domov, v nadaljevanju pa objavljamo še izjavi Danila Steyerja, predsednika VRS in Aleša Križnarja, direktorja Vino EURO 2018, ki bo v Sloveniji.

Danilo Steyer je kot glavni motor slovenske ekipe po tekmi strnil besede in naznanil tudi prihodnje aktivnosti zmagovite reprezentance: »Konkurenca na letošnjem prvenstvu je bila izjemno močna, najmočnejša do sedaj. Vse reprezentance so pomladile svoje vrste, tudi naša ni bila nobena izjema. Pozna se, da tudi veliko igralcev drugih reprezentanc z izjemo Švice aktivno igra nogomet. Igral se je kakovosten, dinamičen in gledljiv nogomet, ki je privabil zavidljivo število gledalcev, z velikim finalom na čudoviti Coface areni v Mainzu, kjer se jih je zbralo več kot 7000. Prepričani smo, da se bodo ekipe do naslednjega prvenstva še okrepile in pričakujemo, da bomo lahko v Sloveniji leta 2018, ko prvenstvo organiziramo mi, videli še višji nivo nogometa in še močnejši odpor tekmecev.
Naša ekipa nima rednih treningov, srečujemo pa se na prijateljskih tekmah, ki so organizirane čez vse leto, običajno proti lokalnim ekipam ali podobnim združenjem iz katere druge panoge, kot je naše, recimo ekipa Novinarjev Slovenije, slovenski glasbeniki in podobno. Nekajkrat na leto tudi na neuradnih tekmah z obstoječimi vinskimi reprezentancami, kjer je običajno v prvem pogledu mreženje in sklepanje novih poznanstev ter izmenjava znanja z vinarji in drugimi deležniki iz tujine. Odigramo pa jasno tudi tekmo, kar je bistvo naše reprezentance - promocija slovenskih vin skozi športno noto.
Tokratna zmaga ob prestižu in veliki promociji za Slovenijo kot vinsko deželo prinaša še eno pomembno stvar. Nedvomno nam bo kot organizatorjem naslednjega Evropskega prvenstva veliko lažje pri sami izvedbi, hkrati pa tudi velika odgovornost, saj bomo podobno kot letos Nemci, želeli dvigniti lovoriko tudi na domačih tleh

Svoj pogled na organizacijski vidik tekmovanja v nemškem Mainzu, pa je podal tudi Aleš Križnar, ki je ob koncu prvenstva prevzel funkcijo direktorja prvenstva VINO EURO 2018, ki se čez 2 leti seli v Slovenijo: »Organizacija v Nemčiji je bila na visokem nivoju z  veliko vključenimi prostovoljci, partnerji, sponzorji...se enkrat več se je pokazalo, da prvenstvo postaja vse močnejše in prehaja iz amaterskega na profesionalen nivo. 6 reprezentanc, 300 vrhunskih, svetovno znanih vinarjev, ljubiteljev športa, kulinarike,....finale si je ogledalo preko 7000 ljudi. To je vse prej kot samo nogometni dogodek, je tudi mednarodno povezovanje vinarjev, možnost sklepanja novih poslovnih poti, možnost predstavitve države, mest, produktov...gre tudi za ponos in pozitivno rivalstvo med vinarji. Zavedamo se, da je v prvi vrsti potrebno dogodek izkoristiti za promocijo Slovenije kot turistične destinacije in eden od ciljev je povezati vse slovenske vinarje in maksimalno izpostaviti produkt vinskega turizma. Izobraziti domačo javnost o kulturi pitja vina in pokazati, da je Slovenija dežela z izjemno vinsko zgodovino in tradicijo, svetovno priznanimi vinarji in kvaliteto, ki je nad kvantiteto.

Naučili smo se veliko, izkušnja je zelo dobrodošla, saj sedaj vemo kaj je pomembno zagotoviti, da se različne interesne skupine dobro počutijo. V organizacijo želimo vključiti univerze, ministrsrtva, občine, zavode za turizem, organizatorje vinsko-kulinaričnih dogodkov, podjetja iz različnih področij, ki lahko dejansko izkoristijo ciljno publiko, ki se bo zbrala leta 2018 in seveda vse, ki bodo dihali s prvenstvom. Na Vino Euro 2018 gledamo kot dogodek celotne Slovenije in ne samo peščice izbranih vinarjev.
In Vino Victoria!«


Več v Šport