Blagoslovitev kapelice na Račkem vrhu

Zgrajena 1935, prvič prenovljena leta 1970, drugič pa letos

Filip Matko Ficko, torek, 31. maj 2016 ob 09:50
Blagoslovitev kapelice na Račkem vrhu

Blagoslovitev kapelice na Račkem vrhu

Na Račkem vrhu 4, v Občini Radenci, so se 29. maja po 12. uri pričeli zbirati vaščani tega kraja pri tamkajšnji domačiji Berdenovih, kakor tudi številni njihovi sorodniki in znanci. Kajti Bojana Berden je s svojimi možem Vladimirjem pripravila slovesnost z blagoslovitvijo prenovljene kapelice ob domači hiši.

Po podatkih, ki jih je zbrala, je bila kapelica zgrajena leta 1935, o čemer zatrjuje vklesana letnica v betonskem okviru. Ta betonski okvir je tudi še edini originalni del, ki se je ohranil vse do danes. V samem začetku je bila kapelica vgrajena v sredini zunanje stene stanovanjske hiše, v njej sta bila kipa Jezusa in Marije. V stanovanjski hiši so skupaj stanovali sorojenci: dve sestri - nuni in njun brat. Kapelica bi naj bila zgrajena po nekakšni zaobljubi. V tej hiši je vsekakor bila doma božja beseda, o čemer je pričalo veliko število božjih podob, križev, Jezusi in Marije ter kipci iz lesa skoraj vseh svetnikov. Kam so odšle sestri - nuni ni podatka, njun brat pa je hišo s celotnim posestvom podaril svoji nečakinji Frančki Lah, le-ta pa je leta 1963 hišo prodala družini Berden (Vladimir st. in Matilda ter otroci Marjan, Vladimir in Miran). Nekaj let je družina Berden stanovala v tej hiši, nato pa so se odločili, da staro hišo porušijo in zgradijo novo. Kapelico, ki je bila sredi stanovanjske stavbe, so želeli ohraniti, zato so jo v času gradnje skrbno shranili. Leta 1970, ko je bila nova hiša dograjena, so kapelico obnovili in jo postavili ob novi stavbi, kjer stoji še danes. V kapelici sta kipa Jezusa (letnica izdelave ni znana) in Marije (letnica izdelave 1872), ki ju je pa že precej načel zob časa.

Med leti 2011 in 2015 so Berdenovi prenovili zunanjo podobo stanovanjske hiše, a letos so se odločili še za obnovitev kapelice s kipoma. In prav temu je bila namenjena slovesnost zadnjo nedeljo v maju. Ob 15. uri je tako zapel Kapelski kvintet Klopotec, verski obred z blagoslovom kapelice pa je opravil župnik cerkve svete Marije Magdalene spokornice na Kapeli Frančišek Horvat. Ob tem je bilo prebrano: berilo iz Prve knjige kraljev (1 Kr 8,41-43), Hvalnica bogu (Psalm 117), začetek pisma apostola Pavla Galačanom (Gal 1,1-2,6-10) ter besedilo iz evangelija po Luku (Lk 7,1-10), kar je bral Jože Tkalec.

Po verskem obredu je o zgodovini in ohranitvi kapelice govorila Bojana Berden, sledilo pa je druženje z bogato domačo pogostitvijo vseh prisotnih.


Več v Kultura in izobraževanje