Tipanko Jabolko podarili predsedniku RS Borutu Pahorju

Članice Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine pri DU Ljutomer so tipanko Jabolko podarile Borutu Pahorju

Prlekija-on.net, sobota, 11. junij 2016 ob 09:12
Borutu Pahorju podarili tipanko Jabolko

Borutu Pahorju podarili tipanko Jabolko

Članice Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine pri DU Ljutomer so izdelale tipanko Jabolko, ki so jo v sredo, 8. junija podarile predsedniku Republike Slovenije, Borutu Pahorju. V uradu predsednika republike je takrat potekal dan odprtih vrat ob dnevu Primoža Trubarja.

Ob državnem prazniku, Primožu Trubarju, pripravili priložnostno razstavo
Splošna knjižnica Ljutomer je ob državnem prazniku, Primožu Trubarju, pripravila priložnostno razstavo, kjer je prikazala doživljanje sveta slepih in slabovidnih skozi umetnost (sliko, besedo, tip in vonj).

Umetnost velja za največji dosežek človeka. Uživati ob likovnih ali besednih umetniških delih je nekaj samo po sebi umevnega. A le tistim, ki vidijo, slišijo. Ljudem s posebnimi potrebami, še posebej slabovidnim in slepim, je treba svet slike in besede približati na drugačen način.

Kadar oči ne vidijo, se poslužujemo drugih čutil: tipa, sluha in vonja. Splošna knjižnica Ljutomer je v sodelovanju z ak. slik. spec. Katjo Sudec že pred leti pripravila razstavo likovnih del za slabovidne in slepe. Prepoznavanje likovnih oblik po reliefni površini in barv po šrafurah je poznal že srednji vek, sodobna znanost je oboje prilagodila uporabnikom.

Slika na otip (v določenih primerih z učinkom vonja) je med najbolj pogostimi načini tovrstne rabe. Na tak način so nastale slike članic Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine DU Ljutomer, ki so se s potrebo po tem srečale že v svojih vrstah. Kmalu je nastalo nekaj več in boljšega.

Trubarjeva dediščina, ki je Slovencem zapustila knjigo, je vzpodbudila članice Sekcije, da svoje delo nadgradijo. Po številnih razgovorih, delovnih poskusih in ob sodelovanju z dr. Aksinjo Kermauner je nastala zaključena zgodba s slikami, združena v posebno obliko publikacije, namenjene slabovidnim in slepim.

Pisana beseda je slabovidnem in slepim že več generacij dostopna z brajico. Lepota in kvaliteta literature se s tem spremeni v kombinacijo izbočenih pik, kjer uporabnik z otipom doživi bogastvo zapisanega. Ne barve ne slike tu niso potrebne.

Kombinacija slik na otip in besedila, zapisanega z brajico, je tipanka. Gre za prav posebno knjigo, ki jo sodobna tehnika lahko izdela v neomejenem številu in tako slabovidnim ter slepim omogoči doživetje branja. Na tak način je ilustrirana knjiga v celoti na voljo tudi ljudem s posebnimi potrebami.

Tipanka Jabolko
Zaključena publikacija za ljudi s posebnimi potrebami je nastala v krogu aktivnih članic Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine DU Ljutomer. Spoznanje, da slabovidni in slepi nimajo enakih možnosti doživljanja umetnosti v sliki in besedi, je članice Sekcije povezala s Splošno knjižnico Ljutomer, ki je pred časom že izvedla projekt s podobno vsebino. Strokovna naveza z dr. Aksinjo Kermauner je botrovala končnemu izdelku – tipanki, ki je bila javnosti predstavljena spomladi letošnjega leta. Preprosta zgodba o jabolku se skozi branje besedila v brajici in otipanja ilustracij sreča z uporabnikom, kakor je to ustrezno in pričakovano. Članice Sekcije so ponosne na svoje delo, še posebej ob prazniku knjige in spominu na Primoža Trubarja.

Pri izvedbi priložnostne razstave je sodelovala tudi slikarka Majda Kuhar.

Sekcijo za ohranjanje kulturne dediščine DU Ljutomer vodi Danica Makoter, članice pa so: Stoja Copot, Dragica Habjanič, Zorka Kunčič, Lidija Filipič, Milica Žnidarič, Marijana Kos, Anica Bolkovič, Zdenka Zorec, Marija Bogdan, Cvetka Filipič, Irena Vrbajnščak, Angela Mlinarič, Lizika Robinščak in Nada Stajnko.

Foto: Nebojša Tejić/STA


Več v Kultura in izobraževanje