Med lovce Lovske družine Moravci prišli učenci Osnovne šole Koseze pri Ljubljani

V učilnici v naravi so učenci spoznali Lovsko družino, njeno delovanje in divje živali, ki bivajo na njihovem lovnem območju

Jože Žerdin, petek, 24. junij 2016 ob 12:31
Učenci v lovskem domu LD Moravci

Učenci v lovskem domu LD Moravci

Med lovce Lovske družine Moravci v občini Moravske Toplice so prišli na obisk učenci drugega razreda osnovne šole Koseze pri Ljubljani, kjer so jih sprejeli lovci. Ob lovskem domu so lovci, skupaj z učiteljicami za učence pripravili učilnico v naravi, kjer jim je kar nekaj časa predaval informatik, član Lovske družine Moravci Franc Bruner, ki jim je na slikovit lovski način predstavil delovanja Lovske družine, spregovoril je tudi o živalstvu, kar je bilo za otroke zelo poučno in zanimivo.

Rdeča nit učilnice v naravi je bila poudarjena na ekologiji, ohranjanju narave, divjih živali. Učenci so skozi predavanje v slikah spoznavali različne prosto živeče živali, različno lovsko publikacijo, revijo Lovec. Predstavljeno jim je bilo delo in življenje lovca in sicer takrat ko gre na lov na visoko in malo divjad, oziroma na lovsko prežo. Otroci so spoznali kaj vse ima lovec pri sebi, od daljnogleda, piščali za klicanje živali, stolček, nahrbtnik, lovski nož, naboje in seveda so jim lovci predstavili tudi različne vrste lovskih pušk.

Potem, ko so dodobra spoznali teoretični in praktični del predavanja so jih lovci popeljali peš na 3 kilometrski lovski pohod, skozi gozd in se ustavili na prostoru, kjer imajo svoj prostor (kalužo) divji prašiči. Tam je postavljeno tudi krmišče za divje prašiče, predvsem z namenom, da divji prašiči ne bi prosto hodili in delali škode na poljih in posevkih. Tam so si tudi ogledali solnico, krmišče in visoko prežo. Lovci pa so ob tej priložnosti v lovskem domu za otroke še pripravili lovsko razstavo, ki je obsegala preparirane prosto živeče divje živali in lovske trofeje, ki so jih člani zelene bratovščine uplenili na lovih.

Tako so si na razstavi učenci lahko ogledali laboda, štorkljo, divjo mačko, gamsa, gozdnega jereba, fazana, fazanko, šojo, kuno, dihurja, podlasico, ... Za nekaj časa so se tudi ustavili in si ogledali Veterinarski inženiring Nabergoj v Moravskih Toplicah. Lovci Lovske družine Moravci pa so jih postregli z lovsko malico in sicer s srnjakovim golažem. Tako so učenci Osnovne šole Koseze pri Ljubljani, spoznali več dobrih plati lovstva in se od lovcev ta dan veliko naučili ter spoznali narave, kulturne in turistične lepote občine Moravske Toplice. Za veselo razpoloženje učencev in lovcev pa je poskrbel lovec Lovske družine Moravci, ki je raztegnil meh harmonike in učenci so zapeli kar nekaj lovskih in domačih ljudskih pesmi.


Več v Kultura in izobraževanje