Tara je polepšala Dom penine

Radgonske gorice veliko pozornost namenjajo tudi eksterieru

Prlekija-on.net, sobota, 25. junij 2016 ob 13:45
Tamara Vogrin - Tara pred svojo poslikavo na Domu penine

Tamara Vogrin - Tara pred svojo poslikavo na Domu penine

V vinogradništvo vinarski družbi, najstarejši slovenski pridelovalki penečih vin po klasični francoski metodi, Radgonskih goricah, poleg interiera, še posebej skrbijo za zunanji videz svojih objektov, ki so večinoma spomeniško zaščiteni. In tam kjer lahko poskrbijo predvsem za "street art" poslikavo, kar se je zgodilo tudi v minulih dneh. Letos je namreč prišlo do prav zanimivega sodelovanja med Radgonskimi goricami oz. njenim direktorjem Borutom Cvetkovičem, ter umetnico Tamaro Vogrin in tako je nastala ogromna poslikava na fasadi pred Domom penine v Gornji Radgoni.

"Poslikava je od idejne zasnove, risanja različnih skic na papir in končne izvedbe nastajala kar nekaj časa. Obiskovalci Doma penine pa si tako sedaj pred vhodom lahko ogledajo ogromen obraz ženske, ki odpira penino in se lahko zraven s kozarčkom penine tudi fotografirajo. Poslikavo si vsak obiskovalec lahko razlaga po svoje, še najbolj pa bi jo lahko opisali s stavkom, ki ga je izrekla ljubica Ludvika XV.: Šampanjec je edino vino, pri katerem je ženska tudi po pitju še lepa!" nam je ob zaključku street art poslikave povedala umetnica Tamara Vogrin - Tara, ki bo že julija nadaljevala s poslikavo nove fasade, tudi za Radgonske gorice, česar se že veseli.

Tamara Vogrin-Tara, ki se posveča oblikovanju umetniških izdelkov in slikanju že iz časov svojega študija in se je že večkrat predstavila v okvirih samostojnih in skupinskih razstav, se sicer veliko posveča druženju z liki in akterji s področja filma in glasbe. Pri ustvarjanju pa Tari ne gre za preslikavo njihovih medijskih podob, temveč za poglobljeno slikanje portretov, ki so jih navdihnili osebni in umetniški prispevki upodobljenih igralcev in glasbenikov popularne umetnosti na prelomu tisočletij. Kot večplastne osebnosti se zato z vso energijo avtoričinega umetniškega druženja z njimi v oči obiskovalca razstave zazrejo: Sean Connery, Robert De Niro/Al Pacino- Righteous Kill, Slash, Marlon Brando, Sharon Stone in Basic Instinct, Madonna, Clint Eastwood, Brigitte Bardot, Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Bob Marley, Lenny Kravitz, Axl Rose, John Lennon, Elizabeth Taylor, Jack Nicholson, Mick Jagger, The Godfather, Marilyn Monroe, Julia Roberts, Brad Pitt, Viggo Mortensen, ...

Avtorica nove poslikave in polepšanja pri Domu penine v Gornji Radgoni, Tamara Vogrin - Tara se je rodila v Mariboru leta 1975 kot Tamara Filipič. Obiskovala je osnovno šolo Jože Kerenčič v Gornji Radgoni, kasneje pa 2. gimnazijo v Mariboru. Študij je nadaljevala na Fakulteti za strojništvo/tekstilstvo in ga uspešno zaključila pri prof. dr. Andreju Polajnarju. Na umetniškem področju je dejavna od leta 1994, ko se je začela posvečati slikanju in oblikovanju izdelkov. Od tistega obdobja do danes obsega njen ustvarjalni repertoar že na stotine umetniških del. Imela je številne samostojne razstave in sodelovala v okviru skupinskih. Med drugim je kreirala tudi obleke za številne Vinske kraljice Slovenije, je pa tudi avtorica skulpture konja, narejene iz vinske trte.

Tara je članica Likovnega društva Gornja Radgona. Manjšo razstavo svojih del (poslikave na steklo in keramiko) je pripravila že leta 1995 v izložbi Ljudske univerze v Gornji Radgoni. Prvo samostojno razstavo z naslovom »Svila, keramika, steklo« pa je imela decembra leta 1997 v Gornji Radgoni. V vseh teh letih je naredila na stotine umetniških izdelkov, ki segajo od poslikave sten, keramike, tekstila, do oljnih slik in akrilov na platnu...


Več v Zanimivosti