Na braniku domovine v Prlekiji

Video posnetki vojne za Slovenijo, ki se je odvijala v Prlekiji in ki so takrat nastali v obveščevalne namene

Prlekija-on.net, nedelja, 26. junij 2016 ob 08:44
Vojna za Slovenijo v Prlekiji

Vojna za Slovenijo v Prlekiji

Mineva 25 let od vojne za Slovenijo, s katero je Republika Slovenija med 27. junijem in 7. julijem 1991 odbila napad Jugoslavije, s tem pa potrdila svojo neodvisnost od SFRJ. To je bil prvi oboroženi spopad v Evropi po drugi svetovni vojni, v Sloveniji pa je trajal deset dni. V Gornji Radgoni je padla tudi prva civilna žrtev.
Vojna za Slovenijo se je s konkretnimi vojaškimi operacijami odvijala tudi v Prlekiji. Na žalost je prišlo do zlorabe nekdanje jugoslovanske ljudske armade (JLA) za podporo uresničevanja velikosrbskih Miloševićevih načrtov in do nepotrebne vojne ter nepojmljivega ubijanja na nekdanjih jugoslovanskih tleh. Pri tem so najverjetneje imele prste vmes tudi kakšne tuje obveščevalne službe, ki bi si naj tudi skrajno prizadevale za razpad Jugoslavije.

73. območno poveljstvo Teritorialne obrambe, ki je imelo sedež v Ljutomeru je obsegalo teritorije Upravnih enot Ormož, Ljutomer in Gornja Radgona. Poveljnik je bil Ljubo Dražnik, načelnik štaba pa domačin Mirko Rauter in oba sta svoje poslanstvo več kot odlično tudi izpeljala. Z obema je uspešno sodeloval tudi Rudi Stegmüller, ki je s svojimi sodelavci nekatere aktivnosti samoiniciativno organiziral že mnogo pred osamosvojitveno vojno. Začelo se je z ustanavljanjem različnih političnih strank, da bi tako tudi v politiko vzpostavili zrelo tekmovalnost in s tem napredek in razvoj še večje demokracije.

Kot nam je ob pogovoru omenil Stegmüller, se je v Prlekiji tako večkrat srečal s prvakom DEMOSA dr. Jožetom Pučnikom in so izpeljali nekatere skupne aktivnosti. Z danes že pokojnim Jožetom Rajhom iz Ljutomera, ki je bil upokojen pripadnik jugoslovanske državne varnosti in Milanom Rusom iz Mote (takratni mladinski aktivist) so namestili prisluškovalno napravo takratnemu partijskemu sekretarju v občinski zgradbi, sledile so še druge tajne akcije. Kmalu po izvolitvi prve slovenske vlade v samostojni Sloveniji je bil z Jožetom na predhodno najavljenem in ločenem pogovoru pri obrambnem in notranjem ministru, kjer je Jože povedal vse njemu poznane in pomembne informacije. Še isti večer je v poročilih državne TV bilo omenjeno, da novi vladi izkazujejo lojalnost tudi nekateri nekdanji pripadniki državne varnosti.

V času vojne je Stegmüller bil operativni sodelavec Republiškega sekretariata za obrambo. Bil je zraven ko so še skupaj z dvema teritorialcema pripeljali v Ljutomer prvo oklepno orožje iz lenarškega skladišča, vodil pa je operacijo, kjer je sodelovala skupinica teritorialcev - prostovoljcev, ki so zajeli tank in oklepnik v Pristavi, ki sta bila s celotno opremo takoj predana na razpolago slovenskim obrambnim silam. Uspešno je sodeloval tudi z miličnikoma Janezom Vencljem in Marjanom Munda.

Številni so bili prebivalci Prlekije, ki so po svojih najboljših močeh pomagali pri obrambi domovine. Kot nam je dejal, vsem vsa čast in pohvala, vendar pa trenutne ekonomsko - politične razmere še zdaleč ne izpolnjujejo takratnih pričakovanj in navdušenja naših braniteljev.

28. junija 2001 na strani 7 je regijski časopis Vestnik objavil daljši intervju z poveljnikom Dražnikom. Na voljo pa so tudi video posnetki vojne za Slovenijo, ki se je odvijala v Prlekiji in ki so takrat nastali v obveščevalne namene. Avtor vseh posnetkov je Rudi Stegmüller, z avtorjevim dovoljenjem pa jih spodaj tudi objavljamo.


Več v Kultura in izobraževanje