Na Grossmannov oder prihaja Edo Maajka, objavljene tudi prve filmske napovedi

12. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina se bo v Ljutomeru odvijal od 12. do 16. julija

Prlekija-on.net, ponedeljek, 27. junij 2016 ob 11:12
Festival bo potekal od 12. do 16. julija

Festival bo potekal od 12. do 16. julija

12. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina se bo v Ljutomeru odvijal od 12. do 16. julija. Znani so že nekateri glasbeni gostje in prve filmske napovedi.

V četrtek, 14. julija, bo tako na festivalu v živo nastopil Edo Maajka, legenda balkanske hip hop scene. Edo Maajka je že leta 2002 s prvencem Slušaj mater navdušil občinstvo in kritike. Z drugim albumom No sikiriki (2004) je dokončno zavzel raperski prestol ter z eksplozivnimi nastopi v živo gostoval v vseh mestih bivše Jugoslavije, pa tudi po številnih klubih in festivalih v Evropi. Sodeloval je z izvajalci, kot so TBF, Hladno pivo, Pips Chips and Videoclips ter Dado Topić, ukvarjal pa se je tudi s pisanjem glasbe za film in gledališče ter posojal glas za animirane filme. Leta 2012 je izdal svoj šesti album Štrajk mozga, ki je ponovno poskrbel za navdušenje med ljubitelji hip hop ritmov in nabritih besedil.

Letos bo končno nastopil tudi pred Grossmannovim občinstvom in poskrbel za ognjevit zaključek četrtkovega programa.



Prve filmske napovedi
Objavili so tudi že prvih nekaj filmskih naslovov, ki jih boste lahko ujeli na 12. ediciji festivala. Švedski grozljivi triler SENSORIA vam bo počasi zlezel pod kožo, a bo tam po ogledu filma še nekaj časa tudi ostal. S preselitvijo v novo stanovanje skuša Caroline začeti novo življenje, a znotraj teh zidov ne najde miru, ampak tudi vse več znakov nadnaravne prisotnosti. Srhljiva atmosfera izolacije in izgubljanja stika z realnostjo, ki vas bo mogoče spomnila na Podnajemnika Romana Polanskega, je tukaj servirana na skandinavski način. Hladno, sterilno in kot ledenik plazeče. Sensoria je bila prikazana na večini pomembnejših žanrskih festivalih po svetu, zdaj pa vas pride strašit še na sončno stran Alp. V živo boste lahko na festivalu spoznali režiserja filma Christiana Hallmana ter glavno igralko Lanno Ohlsson.



Spoznali boste lahko tudi nekaj ustvarjalcev avstrijske grozljive komedije ATTACK OF THE LEDERHOSENZOMBIES, ki spada v zombi podžanr grozljivk. Prežvečeno, boste rekli. A le dokler si ne ogledate tega zmešanega alpskega vrtiljaka, ali bolje krvavega jodlarskega smučišča živih mrličev v najboljšem pomenu besede. Film odkrito črpa svojo inspiracijo iz splatterjev tipa Shaun of the Dead in Braindead, s katerimi se lahko celo enakovredno kosa, na več kosov pravzaprav. Pričakuje vas zvrhan koš smeha in krvi v divjem ritmu polke!



Čisto drugo atmosfero ponuja ena najbolj srhljivih grozljivk zadnjih nekaj let, ameriška ČAROVNICA. Postavljena v puritansko okolje ameriškega 17.stoletja sledi ruralni družini, ki v boju z neukročeno naravo vse bolj izgublja vero v boga. Kjer pa ni boga, začne prevladovati temnejša stran krščanske kozmologije, in koze namesto mleka dajejo kri. Hudičevo delo še nikoli ni bilo tako prepričljivo, tako intimno in grozeče. Film, ki ga ponekod po ZDA že vrtijo pred pravimi satanističnimi rituali, je doživel izjemen odziv že ob premieri na slovitem Sundanceu, kjer je odnesel tudi nagrado za najboljšo režijo. Na žalost bo na Grossmannovem festivalu najbrž edina priložnost, da si ogledate to mojstrovino na velikem platnu kakega slovenskega kinematografa.



Sodelujte na Subkulturni tržnici
V sklopu 12. Grossmannovega festivala bo v petek, 15. in soboto, 16. julija potekala tudi Subkulturna tržnica. Vabljeni vsi, ki bi želeli na tržnici sodelovati s svojo ponudbo novih ali rabljenih DVD-jev, gramofonskih plošč, CD-jev, knjig, stripov ipd.! Prijave zbirajo na e-naslov: petja.kolenko@grossmann.si

Spodaj si lahko ogledate tudi letošnji napovednik festivala.


Več v Glasba in film