Ni dovolj imeti trobente, da je človek trobentač

Zdenek Bily je slovesno obeležil svojo 75-letnico

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 27. junij 2016 ob 16:00
Zdenek Bily obeležil svojo 75-letnico

Zdenek Bily obeležil svojo 75-letnico

Rimski učenjak in pisatelj Marcus Terentius Varro Reatinus je zapisal »Ni dovolj imeti trobente, da je človek trobentač.« V skladu s tem izrekom letos praznuje v Radencih svojo 75-letnico glasbena legenda v deželi na obeh bregovih reke Mure Zdenek Bily. Ni ga starejšega občana v Občini Radenci ter prebivalca v Pomurju, ki bi se ne spomnil češke glasbene skupine »Elite« z nekdanjih pogovorno znanih zabav v kavarni Radenske v Radencih od leta 1969 do 1980. In v tej skupini je ob Alešu Skrivaneku (orgle, klaviature in vokal), Mojmiru Wolfu (kontrabas), bobnarju Ottu Malyju (poznejši bobnarji še: Dušan Karasek, Jože Gerenčer in Zlatko Magdič) igral tudi Zdenek Bily, ki je s svojo virtuoznostjo igranja trobente pravzaprav glasbeni amater oziroma samouk. Po poklicu je namreč dipl. inženir agronomije in je kar četrt stoletja bil zaposlen v kmetijstvu Črnci.

Koncert v čast slavljencu, ki letos praznuje 75-letnico življenja kot občan in nagrajenec Občine Radenci ob letošnjem občinskem prazniku, je bil v petek, 24. junija zvečer, v Kongresni dvorani hotela Radin v Radencih. Ob slavljencu z glasbeno skupino »Zdenek Bily Dixieland Band« je nastopila pevka Moira, »Take Nina Orchestra« s pevko Tjašo Lesjak, kot gostje še Sašo Lamut, Dušan Slaček in Petra Habjanič ter »Prekmurski rogisti«.

V skupini »Zdenek Bily Dixieland Band«, ki je bila leta 2000 ustanovljena na pobudo Sebastijana Rousa, so zaigrali: Mojmir Wolf na kontrabas, Sebastijan Rous na klarinet, Sašo Ozmec na pozavno, Iztok Rodež na kitaro, Zoran Repija na klaviature, Miran Celec na bobne in Zdenek Bily na trobento. Ob njih igranju je pela (Matejka) Moira, igrali pa so tradicionalne dixieland skladbe iz dvajsetih in tridesetih let minulega stoletja (Bei mir bist du Schön, China Boy, You are my Sunshine, Bags Grove, Hallo Dolly) ter Sebastijana Rousa (ki je tudi pel) Ja-ja.

Sodelovali so trije vrhunski glasbeniki: Petra Habjanič s harmoniko (Francoska suita št. 2, Toccata) ter duo kitar Sašo Lamut in Dušan Slaček (Bad boy, Valses peoticos, Mediterranea). Nato pa še Prekmurski rogisti (Begrüssung, Hubertus marš in Zdenek Bily marš), s katerimi je zaigral tudi slavljenec.

V drugem delu je ob »Take Nina orchestra« zapela Tjaša Lesjak (Poletna noč, Kaj ti je deklica, Fly me to the Moon, Idem tamo gdje je sve po mom), z glasbeniki pa je zaigral še Zdenek Bily (Blues march, When the Saints go marsching in Vinski venček).

Sledile so številne čestitke: župana Občine Radenci Janeza Rihtariča, občanke Marije Slavič z voščilom v verzih ter vinskega viteza Alojza Slaviča z žitnim šopkom s Apaškega polja, vnukice in vnuka s cvetjem, pa še s strani vseh sodelujočih glasbenikov z darilom (portret Zdeneka Bilyja s trobento, ki ga je naslikal Zdenko Krpan).

Za zaključek so združeno zaigrali člani obeh glasbenih skupin (Zdenek Bily Dixieland Band in Take Nina orchestra) Blues for ben ter Zrejlo je žito. Ob slednji je Zdenek Bily ob zahvali vsem sodelujočim ob pripravi in izvedbi koncertnega večera ter številnemu občinstvu v Kongresni dvorani rekel tako, kot je to v letih 1969 - 1980 ob zaključku nastopov skupine »Elite«: »Če ste zadovoljni povejte drugim, če ne, povejte nam!«


Več v Kultura in izobraževanje