Za mlada teleta so pri Rajhovih v Banovcih uredili poseben premični voz - hlev na prostem

Teleta so v tem vozu nekaj tednov in se prehranjujejo z mlekom in domačimi krmili in senom

Jože Žerdin, sreda, 29. junij 2016 ob 20:13
Hlev na prostem pri Rajhovih v Banovcih

Hlev na prostem pri Rajhovih v Banovcih

Kljub kmetijski krizi, ki je obšla tudi slovensko kmetijstvo pri družini Rajh v Banovcih v občini Veržej, tri generacije v slogi kmetujejo, redijo govejo živino in obdelujejo polja ter čakajo na lepše in boljše čase za kmetovanje. Redijo krave molznice, saj dnevno v domačo mlekarno za potrebe Ptujske mlekarne oddajo okoli 120 litrov mleka. Sicer pa Rajhovi obdelujejo 21 ha zemlje, kjer v kolobarju sejejo pšenico, koruzo, ječmen in oves za konje.

Zaradi prostorske stiske v govejih hlevih so si pri Rajhovih omislili in naredili poseben živinski premični voz, kjer po telitvi v hlevu teleta namestijo v prosto rejo v živinski voz. Teleta so v tem vozu nekaj tednov in se prehranjujejo z mlekom in domačimi krmili in senom. Ko pa po nekaj tednih zrastejo, jih iz premičnega voza dajo v druge goveje hleve in na njihovo mesto spet pridejo nova mlada teleta.

Posebnost kmetije Rajh v Banovcih pa je psica Kala, ki je prava čuvajka živine. Ko krava skoti tele, psica Kala vsako mlado tele poliže. Da pa bi bila njihova živina zdrava, so se pri Rajhovih v teh dneh odločili še za beljenje hlevskih prostorov. Beljeni hlevski prostori, kjer redijo krave molznice, konje in prašiče so sedaj lepi in čisti, v njih se živina boljše in lepše počuti, kar je dobro za zdravje živine, vse pa je pogojeno tudi za zračnost prostorov. Rajhovi imajo tako skozi cel dan polne roke dela, pri krmljenju živine, košnji in spravilu sena in tudi sedaj, ko se približuje poletna žetev ne sedijo križem rok. Na sliki sta Katja in Antonija.


Več v Narava