V PGD Radoslavci izvedli 1. gasilski taborček

Gasilski taborček je obiskalo 32 aktivnih pionirjev in mladincev društva, iz vasi Radoslavci, Sitarovci in Godemarci

Prlekija-on.net, četrtek, 30. junij 2016 ob 16:59
1. gasilski taborček

1. gasilski taborček

Na dan (24.6.2016), ko smo zaprli šolska vrata, smo se podali na brezskrbne počitnice v GD Radoslavci. Gasilski taborček, ki smo ga prvič organizirali gasilci PGD Radoslavci, je v petek popoldne obiskalo kar 32 aktivnih pionirjev in mladincev našega društva, iz vasi Radoslavci, Sitarovci in Godemarci. S cilji spoznavanja gasilskih in socialnih veščin, raziskovanja narave ter ustvarjanja prijetnega počutja.

S pomočjo donatorjev (ki smo jim neizmerno hvaležni), smo štirje stalni mentorji in skupinica menjajočih, skrbeli za animacije ter lačne trebuščke predšolskih in šolskih otrok (v starosti 5-15 let).

Po ureditvi ležišč v gasilskem domu, nas je prijetno toplo vreme povabilo k skupnim aktivnostim na prostem: pripovedovanju pravljice, športnim igram, poslikavi taborniške zastave ter kinu pod zvezdami. Seveda ob tem niso manjkale tudi pokovke. Ko pa se je dodobra stemnilo, smo se z lučkami podali na iskanje sladkega skritega zaklada. In že nas je pravljica zazibala v sladke sanje.

Sveže sobotno jutro nas je najprej povabilo k razgibavanju na prostem, nato pa na orientacijski pohod po bližnji okolici travniških in gozdnih površin. Vmesne postaje so zahtevale izpolnjevanje gasilskih in športnih spretnosti, kot npr. škropljenje z brizgalno, skrivalnice in plezanje po vrvi. Ustavili smo se v LD, kjer nam je lovec predstavil dom in njihova dela. Popoldanski počitek je kaj kmalu zamenjalo otrokom najljubšo igro – škropljenje z motorno brizgalno, ob potoku Turja. Neizmerno doživetje se je zaključilo v blatnih lužah, s smehom ter srečo na obrazu otrok in mentorjev. Pa smo se spet tuširali v improviziranem tušu na prostem, ki je bil priljubljen kotiček otrokom. Sledil je prikaz gašenja ognja, ki so ga mladi operativci ponazorili v popolni gasilski opremi in zavijajočimi lučkami na tovornjaku. Ob tem so tudi otroci lahko preizkusili svoje sposobnosti. Ko pa se je zvečerilo in so prikapljale prve dežne kaplje, smo se zavrteli v objemu glasbe in luči disca.

Utrujene očke so želele počitka, a so se že naslednjega nedeljskega dne znova podale novim raziskovanjem naproti, ko smo obiskali še Gajševsko jezero. Iz kuhinje pa je spet zadišalo po dobrotah, ki sta jih skrbno pripravljali pridni mentorici.

Minil je prvi počitniški vikend z obilico nepopisnih dogodivščin, vtisov, zadovoljstva in pohval mentorjem ter celotnemu PGD Radoslavci, kakor so zapisali otroci, ko so zaprli svoje kovčke in se z donatorsko majico poslovili, upajoč naslednjega gasilskega taborčka.

Zapisala mentorica: Marjeta Zmazek


Več v Kultura in izobraževanje