Občina Ljutomer primer pozitivne prakse glede NVO

Delovno srečanje predstavnikov NVO delujočih na območju Upravne enote Ljutomer

Prlekija-on.net, petek, 1. julij 2016 ob 08:55
Srečanje predstavnikov NVO UE Ljutomer

Srečanje predstavnikov NVO UE Ljutomer

Lokalna regionalna fundacija za Pomurje, ki izvaja projekt katerega sofinancira Ministrstvo za javno upravo in EU z nazivom »Regionalno stičišče NVO« je v torek, 28. junija, na območju kompleksa Mladinskega centra Prlekije-združenja NVO, so. p. na Spodnjem Kamenščaku organizirala prvo delovno srečanje predstavnikov nevladnih organizacij (NVO) delujočih na območju Upravne enote Ljutomer. Srečanje je izzvenelo v prijetnem ustvarjalnem vzdušju za kar sta se posebej potrudila strokovna sodelavca LRF Tadeja Bencak in Kristjan Šadl.

V prvem delu posveta je bil udeležencem predstavljen projekt Regionalno stičišče nevladnih organizacij Pomurja, katere aktivnosti zajema projekt in njihovo uresničevanje. V drugem delu srečanja pa so udeleženci predstavili svoja društva, njihovo delovanje, vizije in želje. Nakar je sledila živahna razprava in dialog na temo identifikacije lokalnih potreb NVO na območju Upravne enote Ljutomer. Predstavljeno je bilo poročilo, ki je bilo opravljeno na podlagi analize dokumentov, ki so vsem zainteresiranim tudi na razpolago. V prvi vrsti gre za Razvojni program Pomurja in posamezne občinske strategije.

Predstavnica Mladinskega sveta Ljutomer je izpostavila osebne kontakte pri animiranju društev, zasebnih zavodov, ustanov za aktivnosti vključno z udeležbo na tovrstnih srečanjih. Kot vsi vemo so elektronski kanali že zasičeni z najrazličnejšimi informacijami, nakar se potem v tem vrvežu kvalitetne informacije izgubijo. Predstavila pa je tudi v kakem stanju je trenutno Strategija za mlade v občini Ljutomer. Kot problem oziroma potrebo so vsa društva izpostavila urejeno oziroma konstantno financiranje. Predstavnik Združenja prleških vojnih veteranov je postavil Občino Ljutomer v dobro luč, kot slovenski primer pozitivne prakse v odnosu do nevladnih organizacij in uresničevanja dejanske razvojne strategije v lokalnem okolju. Namreč slovenske občine zaradi zmanjševanja državne proračunske dotacije kar neodgovorno klestijo finančna sredstva in drastično zmanjšujejo sofinanciranje najšibkejšim, torej NVO.

V Ljutomeru so se za NVO finančna sredstva obdržala na lanskem nivoju oziroma so se celo za nekatera društva povečala, ukinila sta se dva zakonsko neobvezna javna zavoda, ki sta odžirala občinski denar NVO oziroma razvojnim programom in so se s tem še dodatno povečale možnosti za ustvarjalni potencial NVO ter posredno ali direktno tudi za KS. Svoje videnja sta izrazila tudi predstavnika Cvenskih čehov in diklin, predstavnica Društva varnega zavetja, predstavnica Kulturnega društva Anton Krempl iz Male Nedelje, predstavnik MCP-združenja NVO, so. p. in Mladinskega kluba Pürga.

Sklicatelja sta udeležencem predstavila možnost oblikovanja participatornega proračuna v posameznih prleških občinah (Razkrižje, Križevci, Veržej, Ljutomer) in priprave ter sprejema strategije za NVO. Predstavljene so bile tudi možnosti oblikovanja odborov nevladnih organizacij po občinah ali organizacije kakšnih NVO forumov s prleškimi župani oziroma županjo.

Drago Vaupotič


Več v Kultura in izobraževanje