Sklepno dejanje Erasmus+ projekta

Poleg mladih iz bolgarske Gudevice in estonskega mesta Sillamae, so sodelovali tudi dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer

Prlekija-on.net, petek, 1. julij 2016 ob 11:06
Sklepno dejanje Erasmus+ projekta

Sklepno dejanje Erasmus+ projekta

Estonija je med 21. in 24. junijem gostila sklepno srečanje enoletnega Erasmus+ projekta »Ecology of the young Spirit«, v katerem so poleg mladih iz bolgarske Gudevice in estonskega mesta Sillamae sodelovali tudi dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

»V okviru projekta smo skozi vse šolsko leto izvajali različne aktivnosti v smeri trajnostnega razvoja in zdravega načina življenja, namen projekta je bil doseči čim večje število udeležencev različnih starosti. Naše akcije smo tako izvajali tudi v vrtcu, osnovni šoli in domu za ostarele, v aktivnosti smo poskušali vključiti dijake, učitelje in starše. Svoje izkušnje smo nato delili preko spletne strani, kjer smo na blogu ves čas objavljali poročila aktivnosti, enako so počeli naši kolegi iz drugih dveh držav in nastala je zbirka zanimivih načinov, kako spodbujati ljudi v različnih starostnih skupinah k bolj zdravemu in ekološkemu načinu življenja,« je o projektu spregovorila profesorica na ljutomerski gimnaziji Mateja Godec. Med samim projektom so se dijaki oktobra 2015 srečali v Bolgariji, marca letos je sodelujoče gostil Ljutomer, zaključno srečanje pa so pripravili v Estoniji, kamor so poleg Godčeve odpotovali tudi dijaki Katja Voroš, Melani Vengust, Sara Horvat in Jakob Škrobar.

Dijaki so v štirih dneh spoznali mesto Sillamae, ki leži na severovzhodu Estonije blizu ruske meje. Poleg ogleda znamenitosti in spoznavanja njihove kulture so sodelujoči v projektu predstavili postorjeno, s skupnimi močmi pa so tudi polepšali okolico tamkajšnjega mladinskega doma, saj so posadili zelenje in tako prispevali k lepšemu in boljšemu okolju. Ljutomerske gimnazijce je posebej navdušil estonski praznik »Midsummer«, ki ga praznujejo v mnogih severnih državah, saj ta dan sonce zaide le za kratek čas. Na zabavi ob prazniku se je s stojnico predstavil tudi projekt v katerem so sodelovali dijaki ljutomerske gimnazije.

In kako so Estonijo doživeli ljutomerski gimnazijci?
»Vsi kraji, ki smo jih v sklopu tega potovanja videli, so povsem drugačni od naših krajev. Vsak ima svoj utrip, svoje posebnosti. Potovanje je bila res zanimiva izkušnja. Spoznaš nove ljudi, preizkusiš svoje znanje tujih jezikov,  okusiš nove okuse, spoznaš življenje tamkajšnjih ljudi. Projekt Erasmus+ nam je omogočil zanimivo in nepozabno izkušnjo,« je dejala Melani Vengust.

»V Estoniji mi je bilo zelo všeč. Domačini so nam pripravili pester in zanimiv program. Najbolj me je navdušilo, ko smo si sami na žaru ob morju pripravili večerjo,« je povedal Jakob Škrobar.

»Najbolj mi je bilo všeč to, da je bilo našo stanovanje v skorajda neposredni bližini plaže. Ta je zaradi malo turistov, kar je posledica hladnega morja, malo onesnažena. Všeč mi je bilo tudi, da je v Estoniji sonce zašlo zelo pozno, zato smo lahko na plaži spremljali sončni zahod,« je dodala Katja Voroš.


Več v Kultura in izobraževanje