Z namenom med slikami in kipi na Kogu

Člani bibličnega krožka ECOMS na znani domačiji Hlebec

Filip Matko Ficko, sobota, 2. julij 2016 ob 08:32
Na znani domačiji Hlebec

Na znani domačiji Hlebec

Člani bibličnega krožka pri Evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti, ki iz tedna v teden ob četrtkih obravnavajo posamezna poglavja iz knjige Ricka Warrena »Življenje z namenom«, so se v četrtek, 30. junija popoldne, odpravili na strokovno ekskurzijo na obrobje Ljutomersko - ormoških goric, kjer so obiskali turistično vinogradniško kmetijo Hlebec na Kogu, kjer jih je izredno prijazno sprejel starejši gospodar Hlebec (Postoj prijatelj, ne idi mimo, Milan toči dobro vino !). Obdelujejo 40 tisoč trt chardonnaya, sauvignona, renskega rizlinga, muškata otonela, laškega rizlinga in šipona.

Znan je izrek Alberta Einsteina »Bog ne kocka.« in k temu lahko brez večjega pretiravanja zapišemo iz Pisma Kološanom 1,16(SSP): »Vse je bilo ustvarjeno po njem in zanj.« Tako že vrsto let uspešno ustvarja na Kogu, v krogu svoje družine (žena Verica, sin Milan in hčer Mateja), Milan Hlebec, ki se ukvarja z vinogradništvom več kot pol stoletja, kar predstavlja na svoji turistično vinogradniški kmetiji. Kar deset let je organiziral ter gostil umetnike, kiparje in slikarje, na likovnih kolonijah in tako se sedaj vsak gost, ki pride do te domačije, znajde med slikami in kipi, v stavbi sami, kot tudi vsenaokrog nje. Pa še vinsko klet je »obdelal« ustvarjalec - umetnik kovin Robert Jurak.

Člane bibličnega krožka je pod brajdami pred domačijo, na lepo pogrnjenih mizah, postregel z dobrotami domače ljudske kuhinje kar gospodar Milan sam, a pogrinjke je tokrat pripravil kuhar Robi. Ob zauživanju dobrot (tri vrste domačega kruha, meso iz tünke, zaseka, domače klobase, kuhana jajčka, vložene gobe, paprika, paradižnik, kumarice, domači ajvar...) ter prijetnem kramljanju je čas kar prehitro tekel in treba se je bilo podati v vinsko klet, na degustacijo.

Nepozabne zanimive dogodivščine iz bogate vinogradniške tradicije je pripovedoval gospodar Hlebec, ko je nalival številne vzorce odlične vinske kapljice degustatorjem v kozarce (skupaj s sinom Milanom sta oba vinogradnika, kletarja in sommelierja). To so bili po vrsti: Šipon suhi, letnik 2015 (etiketa »Napolen Bonaparte); Sauvignon suhi, letnik 2015; Renski rizling suhi, letnik 2013 (etiketa »des Templiers«); Furkl (»Navihanec«) - posladka zvrst (Traminec in Muškat Otonel); polsladki rose Zweigelt (etiketa »Amore«); Ledeno vino (Laški rizling) in vinjak KOGNAC.

Kar krepko čez polnoč, v petkovo jutro, so kazalci na uri opominjali degustatorje k slovesu ter k nakupu odlične vinske kapljice domačije Hlebec pred odhodom.


Več v Družabno