Dan so namenili kolesarjenju in druženju po prleških - prekmurskih krajih

V sklopu dogodkov ob praznovanju farnega zavetnika sv. Petra iz Župnije Gornje Radgone se je tudi letos tradicionalno organiziralo prijateljsko kolesarjenje in ob tem druženje ljubiteljev rekreativnega kolesarjenja

Prlekija-on.net, ponedeljek, 11. julij 2016 ob 09:39
Prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje

Prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje

Okrog praznovanja godu farnega zavetnika sv. Petra se prirejajo v Župniji različni dogodki, ki vabijo ljudi k aktivnosti in medsebojnem druženju. Eden izmed takšnih dogodkov je prav gotovo »Prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje«, ki se je v štirih letih dobro vpeljalo in privablja vsako leto večje število ljubiteljev kolesarjenja.

Tokratno kolesarjenje je bilo v soboto, 9. julija, s startom izpred Trstenjakovega doma v Gornji Radgoni. Po blagoslovu domačega župnika Franca Hozjana za srečno in varno pot, se je skupina kolesarjev podala preko Janževega Vrha, Sv. Jurija ob Ščavnici, Radoslavcev in Cezanjevcev vse do prestolnice Prlekije - Ljutomera, kjer jih je pričakal dekan ljutomerske dekanije Andrej Zrim. Dekan Zrim je ob tem obisku predstavil delo v župniji, nove pridobitve in naložbe, ki so povezane z obnovo župnijske cerkve v Ljutomeru. Ob tej priliki sta vse kolesarje pozdravila tudi duhovnika in pomočnika župnije Ljutomer, Izidor Veleberi in kaplan Zoran Car.

Vrli radgonski kolesarji so pot nadaljevali proti Razkrižju preko Srednje Bistrice do Odrancev. V Odrancih so se najprej ustavili ob spomeniku na pokopališču, kjer so pokopani umrli v nesreči ob izgradnji cerkve v Odrancih. Duhovnik Marjan Pučko je ob tej priliki in ogledu nenavadne arhitekture cerkve, ki je posvečena sv. Trojici orisal zgodovino cerkve, delo mojstra arhitekta Plečnika in njegovega asistenta Janeza Valenčiča, ter same nesreče, ki se je pripetila leta 1966, ko se je podrla ob izgradnji cerkve, kupola cerkve in pod njo je takrat tragično končalo osem domačinov. Pot so nadaljevali v Župnijo Turnišče v Marijino romarsko cerkev, kjer jih je duhovnik Pučko popeljal skozi zgodovino cerkve in dogodkov Turniške župnije.

Spotoma so obiskali tudi Klariški samostan Marije Matere cerkve v Turnišču, kjer so jih sestre Klarise prijazno sprejele in pogostile, ter opisale življenje in delo v samostanu, kjer ni izhodov in stikov z zunanjem življenjem. Svojo začrtano pot so nadaljevali do Bukovniškega jezera, kjer so si ob energijskih točkah in Vidovem izviru pitne vode nabrali novih moči in energije za pot proti domu. Da pa se dan ne bi prehitro končal, so spotoma še obiskali arhitekturno posebnost mojstra Plečnika, cerkev v Bogojini, ki krasi in daje pomen duhovnega življenja ljudem in samemu kraju. Pot so nadaljevali preko Murske Sobote, Tišine do Trstenjakovega doma v Gornji Radgoni.

Radgonski kolesarji so si tako obogatili in polepšali dan, ter ob tem dodali nekaj lepega v mozaik življenja vsakega posameznika, tisto kar nam v življenju manjka ob vsej tej naglici in pritiskom sodobnosti življenja. Druženje, sproščenost, veselje in dobri medčloveški odnosi, ki rodijo duhovno bogastvo in plemenitijo odraz vsakega posameznika. Že za prihodnje leto pa vabijo nove prijatelje kolesarjenja, za nove poti in cilje in ob tem veselem druženjem ob poganjanju pedal kolesa.

Marjan Slavič


Več v Šport