Vlak osebno vozilo potiskal skoraj 300 metrov, umrla 63-letna moški in ženska

Trčenje se je zgodilo na stranski makadamski cesti, bilo pa je tako silovito, da je motor vozila končal nekaj deset metrov od kraja trčenja, vlak pa je osebno vozilo potiskal še več kot 200 metrov

Prlekija-on.net, ponedeljek, 11. julij 2016 ob 20:35
Trčenje vlaka in osebnega vozila

Trčenje vlaka in osebnega vozila

V ponedeljek, 11. julija, nekaj po 16. uri, se je v naselju Grabe v občini Središče ob Dravi zgodila huda prometna nesreča, kjer je voznik osebnega vozila na prehodu čez železniško progo, kjer je le-ta označen z Andrejevim križem, zapeljal preko tirov ravno v trenutku, ko je po tirih iz smeri Ormoža pripeljal potniški vlak.

Trčenje se je zgodilo na stranski makadamski cesti, bilo pa je tako silovito, da je motor vozila končal nekaj deset metrov od kraja trčenja, vlak pa je osebno vozilo potiskal skoraj 300 metrov. Deli vozila citroen berlingo so ležali ob tirih v celotni dolžini od kraja trčenja do ustavitve vlaka, od vozila pa ni ostalo praktično nič. Pri trčenju sta umrli dve osebi, 63-letni voznik in nekaj let mlajša sopotnica. Na vlaku je v času trčenja bil en potnik.

Pri intervenciji so posredovali gasilci PGD Ormož in PGD Središče ob Dravi, ki so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom izvlekli vozilo, ki je bilo pod lokomotivo ter pomagali reševalcem NMP Ormož pri oskrbi ponesrečenih oseb. Reševalci so lahko le potrdili smrt obeh potnikov v vozilu.

Vlak vozilo potiskal pred seboj še 286 metrov
Zvečer so iz PU Maribor sporočili, da se je prometna nesreča zgodila zaradi neupoštevanja pravil o prednosti, v kateri sta dva udeleženca na kraju nesreče umrla. Na vozilih in objektih je nastala materialna škoda, katera po nestrokovni oceni znaša približno 12.000 evrov.

Nesreča se je zgodila, ko je 63-letni državljan Slovenije vozil osebni avtomobil po makadamski lokalni cesti iz smeri naselja Grabe, v smeri reke Drave. Ko je z vozilom zapeljal na nezavarovan prehod ceste čez železniško progo, kateri je pravilno označen s prometno signalizacijo "Andrejev križ 1204", pri tem ni pustil prednosti vlaku, ki ima prednost pred vsemi udeleženci cestnega prometa in se je približeval prehodu z njegove desne strani, iz smeri Ormoža v smeri proti Središču ob Dravi (kršitev ZPrCP čl. 40/4-2/4). Posledica tega je bila, da je lokalni potniški vlak s prednjim delom, na prehodu ceste čez železniško progo, trčil v desni bočni del osebnega avtomobila, nakar je omenjeno vozilo potiskal pred seboj še 286 m, do ustavitve. V omenjeni nesreči sta voznik in potnica 63-letna državljanka Slovenije, ki je sedela ob vozniku, zaradi poškodb v prometni nesreči umrla na kraju nesreče.

Policisti bodo zadevo zaključili s poročilom na Okrožno državno tožilstvo.



Več v Črna kronika