Pogovor s častnim gostom letošnjega Grossmanna Janom Harlanom

Častni gost festivala Jan Harlan, dolgoletni sodelavec Stanleya Kubricka, bo na festivalu prejel nagrado za življenjsko delo

Prlekija-on.net, petek, 15. julij 2016 ob 11:14
Jan Harlan in Phillip Bergson

Jan Harlan in Phillip Bergson

Tretji dan 12. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina, je bil čas za javni pogovor s častnim gostom letošnjega festivala Janom Harlanom, dolgoletnim sodelavcem Stanleya Kubricka. Pogovor na Glavnem trgu je vodil Phillip Bergson, pogovoru pa je sledila projekcija klasične grozljivke Stanleya Kubricka Izžarevanje, v kateri Jack Nicholson odigra eno svojih najboljših vlog.

Harlanovo sodelovanje s Kubrickom, ki je trajalo trideset let, se je začelo s projektom o Napoleonu, ki pa nikoli ni bil uresničen. Nadaljevalo se je s Peklensko pomarančo, kjer je bil Harlan asistent produkcije, in trajalo vse do Kubrickovega zadnjega filma Široko zaprte oči. On je bil tisti, ki je predlagal uporabo skladbe Tako je govoril Zaratustra v filmu 2001: Odiseja v vesolju in kasneje, po Kubrickovi smrti, postal dobesedni varuh ognja, ki z nepopustljivo energijo nadzoruje obsežne arhive in osupljive razstave, ki se ves čas organizirajo po vsem svetu na temo Kubrickovega edinstvenega filmskega opusa. Kot izvrsten predavatelj na filmskih šolah širom sveta poleg izražanja neprecenljivega entuziazma do filmske umetnosti kaže tudi neusahljivo vedoželjnost o novih in mladih filmarjih, kamorkoli ga povabijo.

Je tudi avtor ganljivega dokumentarca Stanley Kubrick: Življenje v slikah, ki je bil na festivalu prikazan v sklopu retrospektive častnega gosta.

Jan Harlan bo na letošnjem festivalu prejel nagrado za življenjsko delo.


Več v Glasba in film