Javni uslužbenec državnega organa v zameno za odlog izvršbe na nepremičnine zahteval 20 tisočakov

Po vseh zbranih obvestilih bodo kriminalisti zoper dva javna uslužbenca državnega organa podali kazensko ovadbo na Specializirano državno tožilstvo RS

Prlekija-on.net, petek, 15. julij 2016 ob 19:48
Novinarska konferenca

Novinarska konferenca

Na skupni novinarski konferenci celjske in murskosoboške policijske uprave ter Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, ki je v petek, 15. julija, potekala v Celju, so podrobneje predstavili uspešno zaključeno preiskavo korupcijske kriminalitete.

Kriminalistične preiskave in delo policije na področju korupcijske kriminalitete so predstavili Dušan Florjančič, vodja Sektorja za gospodarsko kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije GPU, Bojan Rous, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Murska Sobota, in Aleš Slapnik, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Celje.

Po besedah vodje Sektorja kriminalistične policije na PU Murska Sobota Bojana Rousa murskosoboški kriminalisti od 27. junija 2016 preiskujejo sum storitve korupcijskega kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje po 263. členu Kazenskega zakonika in kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 257. členu Kazenskega zakonika, česar sta osumljena javna uslužbenca državnega organa.

V času preiskovanja so kriminalisti ugotovili, da je 51-letni osumljenec s svojim položajem in s svojim vplivom posredoval pri drugem 51-letnem javnem uslužbencu državnega organa, da je ta izrabil svoj uradni položaj s tem, da je prestopil meje svojih pravic in opravil dejanje, ki presega okvir njegovih pooblastil in mimo veljavne zakonodaje ter notranjih pravil državnega organa. V predmetni zadevi sta javna uslužbenca državnega organa dosegla odlog izvršbe na nepremičnine v nasprotju z veljavnimi predpisi, v zameno za navedeno uslugo pa je 51-letni javni uslužbenec državnega organa zahteval od prijavitelja 20.000 evrov.

13. julija 2016, ob 12.15, so kriminalisti na podlagi prikritih preiskovalnih ukrepov po izvršitvi kaznivega dejanja navideznega jemanja podkupnine v znesku 10.000 evrov osumljenega prijeli in mu odvzeli prostost. V nadaljevanju so opravili hišne preiskave na štirih naslovih pri dveh osebah, od tega dve preiskavi v pisarnah javnih uslužbencev državnega organa.

Celotna zadeva je v fazi zbiranja obvestil. Po vseh zbranih obvestilih bodo kriminalisti zoper dva javna uslužbenca državnega organa podali kazensko ovadbo na Specializirano državno tožilstvo RS.


Več v Črna kronika