V Veržeju so gasilci PGD Veržej in PGD Vodice obeležili 40-letnico pobratenja

40-letni pobrateni gasilski mozaik PGD Veržej in PGD Vodice

Jože Žerdin, četrtek, 21. julij 2016 ob 20:38
40 let pobratenja PGD Veržej in PGD Vodice

40 let pobratenja PGD Veržej in PGD Vodice

Pisalo se je leto 1976 ko sta gasilski društvi Veržej in Vodice na svečanosti podpisali listino o pobratenju. Tisti čas je bilo za slovensko gasilstvo to ena od prvih tovrstnih gasilskih listin nasploh. V 40. letih sta obe gasilski društvi medsebojno tesno sodelovali na vseh področjih sodelovanja, kot so denimo različne obletnice društev, družabna srečanja, občni zbori itd. V dolgih 40. letih so bili vedno prijateljski in sporočeni stiki, pri čemer ni manjkalo lepih in manj lepih dogodkov, ki so jih doživeli gasilci obeh društev. Čeprav so se vodstva gasilskih društev zamenjala, prišli so mladi gasilci, ki teh pobratenih prijateljskih vezi v 40. letih niso pretrgali, ampak so jih vsako leto z novimi vsebinami dodajali kamenček h kamenčku in nastal je pravi 40 letni gasilski mozaik sodelovanja med gasilci iz Prlekije in Gorenjske.

Osrednji gasilski dogodek ob 40-letnem pobratenju med PGD Veržej in PGD Vodice je bil, ko so se gasilci obeh društev zbrali na nogometnem igrišču v Veržeju ob Babičevem mlinu in reki Muri. Na meddruštvenem sodelovanju so tako gasilci na svečan način obeležili 40-letnico pobratenja, kjer so si izmenjali priložnostna darila. Za veseli del je poskrbela Godba iz Vodic, ki je zaigrala zbrane melodije. Zbrane gasilce so pozdravili predsednik PGD Veržej Mihael Kolbl in PGD Vodice Jaka Štupar. Zbrane gasilce je v imenu občine Veržej pozdravil župan občine Veržej Slavko Petovar, ki se je gasilcem zahvalil za 40-letno pobratenje in sodelovanje, v želji, da bi to sodelovanje potekalo še prihodnja leta.

Ob tej priložnosti so gostje iz PGD Vodice poskusili prleške kulinarične dobrote in vrhunska odlična prleška vina. Ogledali so si Babičev mlin na valovih reke Mure in druge zanimivosti občine Veržej. Gasilci iz Veržeja so za goste iz PGD Vodice pripravili različne družabne igre, ob katerih je bilo veliko smeha in dobre volje. Ob koncu druženja so bili vsi enakega mnenja, da so doživeli lepo gasilsko druženje, ki jim bo ostalo še dolgo v spominu, z željo, da društvi še naprej dobro sodelujeta, kajti za meddruštveno sodelovanje se ni potrebno bati, saj so mladi gasilci porok, da se vezi ne bodo pretrgale. Gorenjski gasilci so od dogodka ob 40-letnem pobratenju in sodelovanja na svoje domove iz Prlekije od gasilcev iz Veržeja odnesli lepe spomine in vtise ter se obvezali, da se bodo ob prvi priložnosti spet oglasili pri veržejskih gasilcih, ali pa veržejski pri gasilci v Vodicah.


Več v Kultura in izobraževanje