Pomembna pridobitev za krajane KS Radoslavci ob praznovanju 11. krajevnega praznika

Z bazno postajo Si.mobilovega omrežja LTE/4G so krajanom zagotovljene vrhunske komunikacije

Branko Košti, nedelja, 24. julij 2016 ob 20:09
11. krajevni praznik KS Radoslavci

11. krajevni praznik KS Radoslavci

Krajani KS Radoslavci v teh dneh praznujejo 11. Praznik krajevne skupnosti. Na prireditvah obeležujejo 190 letnico rojstva dr. Radoslava Razlaga, velikega rodoljuba, pisatelja, pesnika in tudi politika, kateri je bil kot prvi Slovenec 1871-tega leta imenovan za Krajnskega deželnega glavarja. Svojo politično pot je kot goreč domoljub pričel kot pobudnik in eden od organizatorjev »Besede« pri Mali Nedelji leta 1867 in kot govornik na večini slovenskih taborov. Rojen je bil 12. 7. 1826 v Radoslavcih, v bližini mesta, kjer je nekoč stala njegova rojstna hiša, so krajani postavili spominsko obeležje, datum njegovega rojstva pa določili kot praznik svoje krajevne skupnosti. Spomenik velikemu rojaku stoji tudi nasproti stare šole pri Mali Nedelji, na Glavnem trgu v Ljutomeru pa je njegov doprsni kip.

Drugi pomemben razlog za praznovanje je postavitev in priključitev na omrežje Si.mobilove bazne postaje LTE/4G v Precetincih, ki krajanom Radoslavcev in sosednjih krajev, omogoča hiter dostop do spletnih vsebin in s tem možnost nemotenega brskanja po spletu, gledanje videoposnetkov, poslušanje radijskih vsebin, uporabo spletnih omrežij in še mnogo več.

Osrednja slovesnost ob prazniku, so v KS Radoslavci pripravili v soboto, 23. julija v gasilskem domu v Radoslavcih. Domačine in številne goste, med njimi tudi županjo Občine Ljutomer mag. Olgo Karba in predstavnike Si.mobila, so pozdravili zvoki pihalne godbe KD Anton Krempl od Male Nedelje in predsednik KS Radoslavci Janez Rudolf.

Predsednik je večino govora posvetil dolgoletnim naporom, katere so skupaj s krajani in Občino Ljutomer, vložili v postavitev bazne postaje in s tem zagotovitev mobilnega omrežja v celotni KS. Po dolgoletnih neuspešnih pogovorih z Mobitelom, je novi žarek upanja posvetil 19. 6. 2014, na sestanku v Ljutomeru ob odpravi prve bele lise na območju občine. Takrat so navezali prvi stik s Si.mobilovim vodjem službe za mobilno omrežje Marjanom Poljancem. Rezultat dobrega sodelovanja obeh strani, trajajočega dve leti, je omogočil velik dosežek za kraj in krajane ob njihovem enajstem prazniku.

Janez Rudolf je izrazil zahvalo krajanom za pomoč in odrekanje, ter se njim in županji zahvalil za dobro sodelovanje z Občino Ljutomer in ob tem izpostavil dosežke, kateri so rezultat tega sodelovanja. V preteklem obdobju so gradili ceste, vodovode, telekomunikacijske kable od Male Nedelje do Vogričevcev, gradili mostove in čistili vodotoke. Tudi v bodoče načrtujejo več investicij, največja je prav gotovo dokončanje kraka C Pomurskega vodovoda do vseh gospodinjstev, asfaltiranje javne poti na Radoslavski breg do vodohrama, položitev optičnega kabla in priključitev vseh gospodinjstev na območju KS, izgradnja mostov na Bukovnici in Turji, ureditev vodotoka Bukovnica ter asfaltiranje lokalne ceste Godemarci v zaselku Marinščak v dolžini 550 metrov.

Vodstvu in krajanom je ob prazniku čestitala tudi županja, mag. Olga Karba in izpostavila zasluge predsednika KS Janeza Rudolfa, saj je vse aktivnosti pri izgradnji bazne postaje vodil on, skupaj s člani Sveta KS, za kar se jim je tudi iskreno zahvalila, njeno izjavo pa so obiskovalci pospremili z aplavzom.

Seveda je slovesnost, katero je povezovala Nada Tomanič, spremljal bogat kulturni program, za katerega poleg godbe poskrbeli pevke ljudskih pesmi Soside, člana literarne sekcije Milica Zmazek in Ludvik Rudolf ter foklorni plesalci, vsi iz KD Anton Krempl Mala Nedelja, uspešna mlada glasbenica, domačinka Larisa Srša, učenka OŠ Mala Nedelja. Franček in Micka, prav tako učenca OŠ Mala Nedelja, pa sta povedala nekaj o tem, kaj vse sta izvedela, ko sta iskala mobilni signal pri sosedovem plotu, na vrtu in še kje. Zapeli so še posebni gostje iz Ljubljana, člani pevske zbora Barje, kateri se ponaša z več kot štiridesetletno tradicijo, v njem pa uspešno nastopa tudi rojak iz Radoslavcev Martin Horvatič.

Ob zaključku so priznanje KS Radoslavci prejeli Lovska družina Mala Nedelja, KD Anton Krempl Mala Nedelja, KO RK Radoslavci, PGD Precetinci, PGD Radoslavci in OŠ Mala Nedelja.

Vroč sobotni popoldan se je nadaljeval z brezplačno pogostitvijo vseh udeležencev ter družabnim srečanjem do poznih večernih ur. Vmes je bila izvedena tudi Si.mobilova nagradna igra, v kateri so bile podeljene praktične nagrade, glavno nagrado, mobilni telefon Samsung Galaxy Prime VE pa je prejela perspektivna mlada pozavnistka Larisa Srša.


Več v Kultura in izobraževanje