Ženske so boljše kuharice

Pri Sveti Ani se je 11 ekip pomerilo v kuhanju Štajerske kisle juhe, zmagala pa je ekipa rdečega križa; Zbrana sredstva so namenili v šolski sklad

Prlekija-on.net, nedelja, 24. julij 2016 ob 22:10
Zmagovalci

Zmagovalci

V okviru obeleževanja občinskega praznika občine Sveta Ana v Slovenskih goricah - Aninega tedna 2016, je na dvorišču okrepčevalnice Šenk pri Sveti Ani potekalo tradicionalno, 6. tekmovanje v kuhanju Štajerske kisle juhe. Ob pomoči nekaterih drugih društev in organizacij, predvsem pa številnih sponzorjev, so zanimiv dogodek odlično pripravili novoustanovljeno Kulinarično društvo kisla juha Sveta Ana, Krajevni odbor Rdečega križa Lokavec in Okrepčevalnica Šenk, ki so na tekmovanje pritegnili 11 ekip, kar je nekoliko manj kot prejšnja leta, a vročina je le naredila svoje, enako tudi številni dogodki v okolici. Kljub vsemu je alfa in omega tekmovanja Lili Uroševič bila več kot zadovoljna s celotnim dogajanjem, enako tudi nastopajoči kuharji.

Ekipe sta sicer sestavljala glavni kuhar in pomočnik kuharja (ponekod je bilo pomočnikov še več), ki sta v poltretji uri na plinskem gorilniku (kotliček ali lonec), morala skuhati kar se da okusnejšo domačo specialiteto, za kar je organizator priskrbel potrebne osnovne sestavine (svinjske nogice, meso, želodce, jušno zelenjavo – čebulo, česen, korenček, krompir, peteršilj, začimbe-sol, poper, vegeto, majaron, lovorjev list, moka, kisla smetana in kis), seveda pa so so iznajdljivi tekmovalci lahko dodali še kaj po lastni domišljiji. Vsaka ekipa je morala skuhati vsaj 15 porcij, od česar jih je osem pripadlo organizatorju, ki jih je prodal prisotnim gostom in izkupiček namenil kot dobrodelni prispevek v šolski sklad OŠ Sv. Ana. Ob tem je ena porcija za ocenitev, ostalo pa so si lahko ekipe poljubno razdelile.

Strokovna komisija, katero so letos sestavljali predsednik Igor Vučko ter člani Milena Benko in Jernej Lebar, je na izenačenem in zanimivem tekmovanju imela kar težavno delo. Ocenjevali so po določenih kriterijih: organizacija dela, obdelava živil (0- 5 točk), čistoča, red delovnega mesta, urejenost in higiena tekmovalcev (0-5 točk), iznajdljivost, zanimivost, pogrinjek (0-5točk), okus jedi (0-10 točk), videz oziroma izgled jedi (0-5 točk). Na koncu pa se je komisija soglasno odločila, da so kljub vsem lastnim hvalam moških o kuhanju kisle juhe, saj so med tremi najboljšimi prevladovale ženske. Naj juho so skuhali člani ekipe: KO RK (Krajevna organizacija Rdečega križa) Lokavec (Antonija Vogrin, Anica Ketič, Vlado Kranclbinder), ki so slavili pred ekipo Društva kmečkih žena in deklet Sv. Ana (Darinka Kapl in Helena Šober), in ekipo Šolski sklad OŠ Sveta Ana, mame 9a in 9b razreda (Anita Brumen, Ivanka Zemljič, Valerija Fras). Vse ostale ekipe so zasedle 4. mesto, prav vse ekipe pa so prejele lepe praktične nagrade, tri najboljše pa tudi lepe pokale in priznanja. In prav vseh 11 sodelujočih ekip je obljubilo, da bodo prišli tudi prihodnje leto, ko bo ob "Aninem tednu" pri Sveti Ani, 7. tekmovanje v kuhanju kisle juhe.

Sam dogodek, kjer je za organizacijo in brezhibno dogajanje skrbela odlična ekipa na čelu z Lili Uroševič (zraven tudi njen brat, predsednik policijskega sindikata Radivoj Uroševič), ki si zasluži vse pohvale za lepo prireditev, je pritegnil lepo pozornost obiskovalcev in blizu in daleč...


Več v Družabno