Ko se že šestletni otroci pripravljajo na gasilstvo

Na radgonskem območju skrbijo za bodoče gasilke in gasilce. Kar 65 otrok starih med 6 in 15 let, na »Gasilskem taboru Gornja Radgona 2016«.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 25. julij 2016 ob 09:58
Mednarodni mladinski gasilski tabor

Mednarodni mladinski gasilski tabor

Po štirih razgibanih, razburljivih in zanimivih dnevih je na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni končan tradicionalni mednarodni "Mladinski gasilski tabor 2016" Gasilske zveze Gornja Radgona. Na letošnjem taboru, ki je nadaljevanje tradicije že iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, se je udeležilo kar 65 otrok iz trinajstih gasilskih društev iz Slovenije in Srbije, iz pobratenih nemških društev pa se otroci zaradi poznejšega začetka počitnic tabora niso mogli udeležiti. Poleg mladih gasilcev starih med šest in 15 let iz domačih društev iz občin Gornja Radgona, Apače in Radenci, so se tokratnega tabora udeležili tudi predstavniki PGD Črneče (Dravograd), PGD Koprivnik (Bohinj) ter iz srbskih društev iz Bajine bašte in Užica. V preteklosti so podobne gasilske tabore organizirali že na Negovi, Zgornjem Konjišču, Orehovcih, pri radgonski osnovni šoli..., vendar se je lokacija na Pomurskem sejmišču izkazala kot daleč najbolj primerna, saj so pogoji bili odlični.

Tabor, ki ga je vodil Ivan Kramberger, predsednik komisije za gasilsko mladino GZ Gornja Radgona, so že ob odprtju, ko so prižgali taborni ogenj, obiskali tudi predsedniki in poveljniki gasilskih društev in zvez ter župani občin, iz katerih so bili prisotni mladi taborniki. Omenjeni ogenj je nato neprekinjeno gorel štiri dni in so ga pogasili v nedeljo opoldan, ko so se mladi gasilci in gasilke, ki so spletli dodatne zveze in poznanstva, tudi ob kakšni solzi poslovili. Udeleženci tabora so sicer delali v petih skupinah, vsaka pa si je nadela zanimivo ime. Za mlade tabornike je skrbelo kar 17 mentorjev in 15 strokovnih sodelavcev, kar pomeni, da je, poleg gostov in staršev, ki so jih obiskovali, na sejmišču vseskozi bivala stotnija bodočih ter izkušenih gasilcev. V učnem programu so udeleženci tabora že prvi dan spoznali delo policistov ob pomoči policijskega psa, delo potapljačev, poskušali so držati gasilsko cev, ko je iz nje brizgala voda, se spuščali po vrvi, vezali vozle, nuditi prvo pomoč in še marsikaj.

Podobno pestro je bilo tudi preostale dni, ko so na začetku dvignili in ob zaključku spustili zastavo, saj je v ospredju bilo druženje in učenje. Vmes pa veliko: razvedrila, rekreacije, delavnic, učenja gasilskih veščin, ogledov, obiskov, srečanj, žuriranja..., vse to ob upoštevanju pravil čistoče in taborniškega reda... Poskrbljeno je bilo za dnevne obroke: zajtrk, kosilo in večerje, ter malice - sadje in napitki po želji. Dnevne aktivnosti in rekreacija so se odvijale v Gornji Radgoni, le plavanje in "potop" v Radencih, udeleženci pa so prenočevali v sejemski hali. V času tabora je bila organizirana tudi prva medicinska pomoč, a medicincem ni bilo potrebno veliko posredovati. "Dejansko bi lahko še veliko tega naštevali, kajti bilo je zelo pestro in otroci so navdušeni. In to je za nas v prvi vrsti najbolj pomembno, pozneje pa na vrsto prihajajo vedno težje naloge. Ob tem pa je pomembno, da okolica ostane takšna kakršno smo našli, torej čista, pospravljena in urejena, kajti naš cilj je tudi, naučiti otroke kako varovati okolje. Tukaj se lahko veliko naučijo, torej tudi marsikaj kar doma ne počnejo ali za to nimajo pogojev ali potrebe", pravi vodja tabora Ivan Kramberger, ki pričakuje, da bo večina izmed teh otrok pozneje postala gasilec ali gasilka, kajti izprašani gasilci postanejo šele po 16. letu starosti.

V vsakem primeru je tabor bil uspešen, kajti čeprav na območju občin Gornja Radgona, Apače in Radenci, tamkajšnjih gasilskih zvezah, ter skupaj 24 gasilskih društev, preko različnih izobraževanj, nenehno skrbijo za pomlajevanje gasilskih vrst in s tem tudi za prihodnost prostovoljnega gasilstva. In tovrstni mladinski gasilski tabori so nekakšen nov način "priprave" bodočih gasilk in gasilcev. In prav zanimivo je bilo videti, ko se šestletni otroci pripravljajo na gasilstvo, njim pa se to zdi zelo koristna in prijetna izraba počitniškega časa. Iz različnih vzrokov se je tabora udeležilo nekoliko manj udeležencev, kot so pričakovali. "Kljub temu smo lahko več kot zadovoljni. Sicer pa, čeprav gre za koristno preživljanje počitnic pa je bit našega tabora kljub vsemu v spoznavanju gasilstva, obvladovanju prvih gasilskih veščin, še zlasti za najmlajše udeležence, katerih je na našo srečo zelo veliko. Veliko se je govorilo o preventivi pred požarom, nesrečami v naravi, na objektih, potem ravnanju ob nesreči ali požaru, o varnem gašenju in reševanju ipd. Učili smo jih odgovornosti tudi sedaj, od malega. In otroci so veseli, da so lahko denimo varnostniki oz. stražarji v nočnem času", je dejal vodja tabora Ivan Kramberger.


Več v Kultura in izobraževanje