Svoje spretnosti in znanje pokazali najboljši pomurski orači

Brazde zoranih polj so bile lepo zorane

Jože Žerdin, ponedeljek, 25. julij 2016 ob 11:38
Regijsko tekmovanje oračev Pomurja

Regijsko tekmovanje oračev Pomurja

Društvo oračev Pomurja, občina Velika Polana, Biotehniška šola Rakičan in Kmetijsko živilski sejem AGRA Gornja Radgona so v soboto, 23. julija na strniščnih poljih v Mali Polani v občini Velika Polana organizirali regijsko tekmovanje oračev Pomurja in sicer so se na tekmovanju zbrali najboljši orači Prekmurja in Prlekije. Hkrati pa so se orači še pomerili v oranju za pokal občine Velika Polana in za pokal Kmetijsko živilskega sejma AGRA Gornja Radgona.

Tekmovalci orači so se med drugim pomerili v oranju krajnikov, obračalnih plugov, navadnih plugov in starodobnikov. Obiskovalci tega zanimivega dogodka pri »pajti« Marjana Prša v Mali Polani so na regijskem tekmovanju lahko videli kako so se v spretnostih pomerile slovenske kmetice in mlade v kmetijstvu. Sicer pa so se orači kljub visoki temperaturi pri + 34 stopinj Celzija potili v znoju ter pokazali s traktorji svoje znanje in v spretnosti v oranju strniščnih polj. Delo jim je šlo kar lepo od rok, saj so imeli številne navijače in spremljevalce, ki so jih spodbujali in bodrili pri oranju. Tekmovalce so pri oranju pod budnim očesom spremljali sodniki z licenco ocenjevanja tekmovanja v oranju, saj so denimo ocenjevali naklon, globino brazde itd.

Ob tej priložnosti so organizatorji še pripravili niz spremljajočih prireditev, kot je razstava in ogled novih in starih kmetijskih strojev in mehanizacije, vožnja s traktorji in posebnim vozilom za najmlajše. Sicer pa pregovor pravi, kako je v jeseni zorana in obdelana njiva ter posejana, takšna bo žetev pridelka naslednje leto, a tega se prav gotovo zavedajo pomurski orači, ki so se udeležili regijskega tekmovanja oračev v Mali Polani.

Pred začetkom regijskega oranja je blagoslov za srečno in varno oranje opravil župnik župnije Velika Polana Boris Tibaut. Vsi, ki so se udeležili regijskega tekmovanja v oranju so lahko pozdravili državnega prvaka Mateja Sinica, ki bo letos zastopal skupaj z Igorjem Patetom Slovenijo septembra na svetovnem prvenstvu v Angliji – York. Ob koncu tekmovanja so razglasili najboljše pomurske orače. V imenu Društva oračev Pomurja je zbrane nagovoril in jim čestital za uspehe predsednik Marjan Kardinar. Poleg pokalov so najboljši orači še prejeli priznanja in praktične nagrade.

Vsi rezultati


Več v Kultura in izobraževanje