S kolesom po Razlagovi poti

Z rekreativnim in kulturnim dogodkom so počastili 190-letnico rojstva dr. Jakoba Radoslava Razlaga in Praznik KS Radoslavci

Branko Košti, torek, 26. julij 2016 ob 19:21
Ob doprsnem kipu dr. Jakoba Radoslava Razlaga na Glavnem trgu v Ljutomeru

Ob doprsnem kipu dr. Jakoba Radoslava Razlaga na Glavnem trgu v Ljutomeru

V počastitev 11. praznika KS Radoslavci in v spomin 190-letnice rojstva velikega radoslavskega rojaka, pesnika, pisatelja, rodoljuba in politika, prvega Slovenca, ki je postal deželni glavar Krajnske, dr. Jakoba Radoslava Razlaga, je Kulturno društvo Anton Krempl Mala Nedelja, pripravilo rekreativno-kulturni dogodek S kolesom po Razlagovi poti.

Okrog trideset ljubiteljev kulture in rekreacije, se je v nedeljo po prvi maši, zbralo ob spomeniku dr. Razlagu nasproti stare OŠ pri Mali Nedelji. Večina se je pripeljala s kolesi, nekaj pa tudi s starodobnimi avtomobili. Znamenitega rojaka so se spomnili z recitacijami, instrumentalnima skladbama mlade flavtistke Maše Munda in harmonikarja Andreja Bunderla, ter recitacijo Cilke Rojht, kronist Ludvik Rudolf pa je opisal življenjsko pot dr. Razlaga s poudarkom na njegovem narodnobuditeljskem delu, zapeli pa so še ljudski pevci iz vasi okrog Gomile.

Naslednja postaja kolone kolesarjev, varovanih s starodobniki, je bila ob kapeli v Bučkovcih, v neposredni bližini kraja, kjer se je leta 1867 odvila znamenita »beseda«, med pobudniki in organizatorji kateri je bil tudi dr. Radoslav Razlag. Po recitaciji Jelke Vrbnjak, ki je tudi avtorica pesmi, posvečene dr. Razlagu, pesmi fantov iz vasi okrog Gomile, ter okrepčilu, ki so ga ponudili sosedje, so udeleženci nadaljevali pot proti Radoslavcem, do spominskega obeležja v bližini kraja, kjer je stala njegova rojstna hiša.

Ob obeležju so se z recitacijami predstavili člani literarne sekcije KD Anton Krempl Milica Zmazek, Zlatka Ritonja in Vlado Špindler, znova je zaigral mladi Andrej Bunderla, zapeli pa so tudi fantje okrog Gomile. Pred odhodom iz Radoslavcev, se je skupina, okrepljena z nekaj novimi popotniki, ustavila v gasilskem domu, kjer so se pred nekoliko daljšo etapo do Ljutomera, okrepčali z malico in kavico.

Ob doprsnem kipu dr. Jakoba Radoslava Razlaga na Glavnem trgu v Ljutomeru, se jim je pridružila skupina turistov, za katero so v pogovoru ugotovili, da so pevci folklorne skupine Gartrož iz Nove Gorice. Seveda so tudi oni s svojim petjem z veseljem popestrili kulturni program. Tudi v Parku 1. Slovenskega tabora, v Sršenovem logu, so imeli veselo družbo, zapeli in zaigrali so delavci in stanovalci Doma starejših občanov, svojo pesem Naša dežela je recitirala tudi prleška pesnica Olga Antič.

Po prijetnem druženju v hladni senci starih hrastov, ob hrani, pijači in tudi glasbi, so so nabrali novo energijo za povratek proti domu.

Foto: Branko Košti in Janko Peršak


Več v Kultura in izobraževanje