»Prešerni« na Kamenščaku

Skavti Breznica 1 so imeli poletni potovalni tabor v Prlekijo in Prekmurje

Prlekija-on.net, torek, 26. julij 2016 ob 19:35
Skavti Breznica 1 na Sp. Kamenščaku

Skavti Breznica 1 na Sp. Kamenščaku

Iz Vrbe na Gorenjskem (rojstnega kraja največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna) ter sosednje vasi Breznica je skavtska skupina Klana realizirala svoj letošnji poletni potovalni tabor.

Sedež teh skavtov je na Breznici, ki leži pod vznožjem Stola-najvišjega vrha Karavank. Poleg Breznice je tu še 9 vasi, ki vse spadajo v Občino Žirovnica in župnijo Breznica. Bolj znane vasi v oklici so: Vrba, Rodine, Žirovnica. Prav na tem področju se je v preteklosti rodilo veliko znanih in manj znani Slovencev. Več o tem lahko spoznate, če se odpravite po poti kulturne dediščine.

Skavti Breznica 1 spadajo pod Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Njihov steg deluje že »jubilejnih« 23 let. So eden izmed največjih slovenskih stegov, saj skupno štejejo kar 110 članov. Poleg zimovanj, jesenovanj, različnih skavtskih tekmovanj kot so Jakec, Zaveži, Izziv,… in drugih stegovskih aktivnosti, so se letos odpravili tudi na poletni potovalni tabor, tokrat v Prlekijo in Prekmurje. Njihova skavtska dogodivščina se je pričela 22. julija na železniški postaji v Žirovnici, od koder so se z vlakom zapeljali do Ormoža. Nekoliko utrujeni od vožnje so prvi dan prehodili pot od Ormoža do Vinskega vrha. Tam so si našli prenočišče kjer so preživeli prvo noč poletnega potovalnega tabora. Zjutraj jih je pot vodila mimo Jeruzalema do kompleksa Mladinskega centra Prlekije-Centra za družino Sožitje na Spodnjem Kamenščaku, kjer so po besedah voditelja Jakoba Tavčarja, nenajavljeni brez težav našli solidno in urejeno skavtsko zavetišče. Naredili so si zasilne bivake in prijetno preživeli drugo ter nepozabno skavtsko noč.

V dopoldanskih urah jih je pot vodila v Ljutomer, kjer so se udeležili tudi jutranje svete maše v farni cerkvi Janeza Krstnika. Po maši so pot nadaljevali novim dogodivščina nasproti, njihov cilj pa je bila Murska Sobota, od koder so se potem z vlakom v naslednjih dneh vrnili domov na Gorenjsko. Jakob Tavčar se je v imenu skavtov Breznice 1 Centru za družino Sožitje-Mladinskega centra Prlekije iz srca zahvalil za ponujeno prenočišče, gostoljubnost in prijaznost, vodju centra pa je mlada skavtinja tudi podarila čudovito in koristno darilce.

Drago Vaupotič


Več v Kultura in izobraževanje