Pročelje beltinskega gradu krasi obnovljena vertikalna sončna ura

Sončni uri so dali motiv sončnega angelčka

Jože Žerdin, četrtek, 28. julij 2016 ob 19:42
Sončna ura

Sončna ura

Občina Beltinci praznuje letos 20. občinski praznik. V tem času se bo tja do 26. avgusta zvrstilo v počastitev jubileja kar nekaj pomembnih dogodkov in prireditev. Zavod za turizem in kulturo Beltinci se je prav tako vključil v bogato praznovanje, katero je zaznamoval tudi s pomembnimi pridobitvami v beltinskem gradu, med drugim so obnovili vertikalno sončno uro.

Steno na dvorišču gradu je že od nekdaj krasila vertikalna sončna ura, ki pa je bila v zelo slabem stanju saj jo je načel zob časa, kajti ostanki ure so bili zelo skromni, zato se je ura sedaj obnovila, da bodo poznejši rodovi videli, kaj je za Beltince pomenila sončna ura in tudi, kot spomin na življenje in delo beltinske grofice Marije Ifigenije Zichy, ki je živela v beltinskem gradu. Obnovljena vertikalna sončna ura sedaj krasi dvoriščno grajsko fasado severnega trakta gradu, saj grad izvira iz baročnega obdobja. Po zgodovinskih virih naj bi bila sončna ura na beltinskem gradu narisala oziroma narejena v 17. ali 18. stoletju.

Sončne ure so skozi zgodovino merile in določale čas dneva. S pomočjo sence palice, ki pada na površino številčnice, odčitamo čas na sončni uri. Zares natančna je sončna ura le 4 krat na leto, sicer pa enkrat prehiteva drugič zaostaja, glede na gibanje zemlje okoli sonca, vendar deluje le ob sončnem in jasnem vremenu. Avtor obnovljene sončne ure je bil Stojan Grauf, akademski slikar in restavrator iz Maribora. Elaborat in kovinski kazalec pa je izdelal Roman Tomažič iz Šmartnega pri Litiji. K obnovljeni sončni uri so na pročelje narisane ure dodali še motiv sončnega angelčka, ki je upodobljen kot muzikant, ki med drugim simbolizira zelo dobro razvito glasbeno tradicijo v Beltincih.

Pri obnovi je beltinski Zavod za kulturo in turizem zelo tesno sodeloval z Zavodom za kulturno dediščino Maribor. Nad pridobitvijo so navdušeni vsi, ki obiščejo grad in njeno okolico s parkom, saj si še ob sprehodu lahko ogledajo obnovljeno sončno uro, ki jim pokaže koliko je ura, saj so na obnovljeni uri lepo vidne in narisane rimske številke. V Zavodu za turizem in kulturo Beltinci so veseli, da so obnovili sončno uro, katere obnovo so načrtovali že dalj časa.


Več v Kultura in izobraževanje