Na sejmišču v Gornji Radgoni je odprt tradicionalni, že 54. mednarodni kmetijsko živilski sejem AGRA

AGRA - več kot samo sejem na katerem se predstavljajo podjetja, ki se borijo za tržišča in kupce, ampak tudi praznik kmetijstva in podeželja

Branko Košti, nedelja, 21. avgust 2016 ob 09:54
Sejem je odprl predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar

Sejem je odprl predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar

Na otvoritveni slovesnosti v soboto, 20. avgusta, katero so med drugimi spremljali kmetijski minister Malte Roderick Galdes, državni sekretar predsedujoče svetu EU Slovaške Jozef Kamenicky, državna sekretarka kmetijskega ministrstva Madžarske Andrea Gulyas, državni sekretar Poljske Jacek Bogucki, državni sekretar Romunije Daniel Dumitru Botanoiu, podpredsednik vlade in pokrajinski minister za gospodarstvo in turizem Avtonomne pokrajine Vojvodine Ivan Đoković, številni ambasadorji ter razne politične in gospodarske delegacije iz 21 držav, je v imenu organizatorja spregovoril predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec in povedal, da je »sejem AGRA rezultat več kot polstoletnih prizadevanj v Sloveniji in še posebej v Pomurju narediti dogodek, ki bo več kot samo sejem na katerem se predstavljajo podjetja, ki se borijo za tržišče in kupce ampak narediti praznik kmetijstva in podeželja, ob katerem se vsi vsaj enkrat na leto zavedo, od kod prihajata prehrana in pijača. Na Pomurskem sejmu se zavedamo poslanstva, ki ga imamo s promocijo kmetijstva, pridelave hrane in skrbi za naravne vire, zato vztrajamo na tem zanimivem stičišču štirih držav s sloganom tradicionalno svež. To pa pomeni, da nadgrajujemo tradicijo z vedno novimi, svežimi idejami« in izpostavil sejem AGRA kot največji in najpomembnejši dogodek za kmetijstvo in podeželje med Budimpešto in Verono ter avstrijskim Riedom in Novim Sadom.

Kmetijski minister mag. Dejan Židan je govoril o dogajanju na kmetijskem področju v četrt stoletnem obstoju Slovenije, ko smo s slabim gospodarjenjem enega največjih naravnih bogastev, kmetijske obdelovalne površine zmanjšali za 15 odstotkov in izrazil zadovoljstvo, da je uspelo  proces pozidave in zaraščanja kmetijskih površin v zadnjih letih zaustaviti. »Velike napore vsi skupaj vlagamo od leta 2010 naprej, da ljudem, odločevalcem povemo, da naravna bogastva niso naša. Naravna bogastva mi samo upravljamo in smo jih dolžni predati svojim potomcem,« je še povedal minister Židan in ob tem opozoril, da projekcije kažejo, da bo v bodoče primanjkovalo hrane, zato velja varovati kmetijska zemljišča in skrbeti za samooskrbo.

Na otvoritveni slovesnosti, so spregovorili tudi župan Gornje Radgone Stanislav Rojko, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič in predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk, pozdravne nagovore pa sta imela Andrea Gulyas, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo Republike Madžarske, in Jozef Kamenicky, državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo Republike Slovaške, predsedujoče države Svetu EU.

Sejem je odprl predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar, ki je v svojem govoru poudaril, da je »ena vladnih prioritet zagotovo zelena Slovenija, ne samo pitna voda, za katero si ta hip posebej prizadevam, da jo čim bolj zavarujemo z našo ustavo, ne samo gozdovi, pač pa tudi, kot je pravilno dejal minister Židan, rodovitna, kakovostna kmetijska zemlja, to, kar je naše skupno dobro, in za to bom tudi jaz storil, kar bom mogel, da bodo imeli vsi tisti, ki si za to prizadevate, podporo. Da bodo le izjemno nastopile situacije, ko bodo potrebni kompromisi, sicer pa bomo varovali zemljo, ki je, kot sem rekel, pomembna za vse nas in prihodnje rodove. Pomembna vrednota je tudi samooskrba, pomembna vrednota je kakovostna lokalna pridelava in seveda ste temeljna vrednota kmetje kot eden temeljev slovenstva, temeljev, ki je pripeljal do tega, da smo sploh lahko ustanovili svojo državo. In brez vas seveda tudi te države ne bomo mogli ohraniti in razvijati,« je dejal Cerar, ki je obljubil prizadevanja, da bodo mladi deležni vse podpore in spodbude, kot je možna, da bodo lahko še naprej prevzemali kmetije, »ostajali na njih in našli izziv in tudi možnost ne samo preživetja, ampak tudi razvoja za vse, za vaše družine in za naše skupno kmetijstvo«.

Za kulturno popestritev slavnostne otvoritve so tokrat poskrbele kulturne skupine zamejskih Slovencev iz Koroške, hrvaške Istre in madžarskega Porabja.


Več v Gospodarstvo