Nova Medena kraljica Slovenije je Mateja Šoštarič iz Lukavcev

Drugi dan na sejmu AGRA je bil v znamenju čebelarjev in mladih kmetov

Prlekija-on.net, ponedeljek, 22. avgust 2016 ob 09:37
Mateja Šoštarič, foto: sejem AGRA

Mateja Šoštarič, foto: sejem AGRA

Na 54. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni so kronali tretjo Medeno kraljico Slovenije. Kmetijski minister mag. Dejan Židan in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč sta krono nadela Mateji Šoštarič iz Lukavcev v občini Križevci, razglasili pa so tudi medeno princeso Dijano Božič iz Maribora.

Kot je dejala vodja strokovne žirije za izbor Medene kraljice Tanja Verhovnik sta se obe kandidatki, ki sta se potegovali za naziv Medena kraljica Slovenije, izkazali s čebelarskim znanjem ter ljubeznijo do narave in čebel. S tesnim izidom 655 točk proti 647 točk je zmagala Šoštaričeva, katero je na prestol ponesel njen odličen komunikativni nastop in spretnost retorike. "Prav obe izbranki verjameta in zaupata v slovensko čebelarstvo in slovenski med ter sta si za svoj mandat zadali cilj osveščanja o prednosti lokalno pridelanega medu, promocijo in širitev čebelarstva," je povedala Verhovnikova.

Projekt Medena kraljica Slovenije so omogočili: Društvo Medena kraljica Slovenije, Čebelarska zveza društev Pomurja, Čebelarska zveza Slovenije, Čebelarska zveza društev Maribor, Občine Pomurja, Foto Tone, Modni atelje Kolenko, Verus d.o.o., Krim d.o.o., Avto Rajh, ki že tretjič skrbi za prevoz medene kraljice, in Pomurski sejem. Nakit in lento, ki ju nosi Medena kraljica Slovenije, krasijo čudovite klekljane čipke, ki so jih prav za ta namen ustvarile in podarile klekljarice iz Pomurja v skupni vrednosti 400 evrov.

Ob dnevu čebelarstva na letošnjem sejmu AGRA so bila podeljena tudi priznanja 14. ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo. Ocenjevanje je potekalo 2. avgusta 2016 v Gornji Radgoni. Na ocenjevanju je sodelovalo 48 čebelarjev z 69 vzorci medu iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Madžarske. Ob prisotnosti kmetijskega ministra mag. Židana, predsednika Čebelarske zveze Noča in članice strokovne komisije mag. Lidije Matavž je priznanja podeljeval predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Spisek dobitnikov priznanj je objavljen na spletni strani Pomurskega sejma, tokrat pa velja omeniti prvake vrst in podeljen naziv Šampion. Prvaki vrst so proizvajalci medu Krešimir Stjepan Črnila – Maruševac na Hrvaškem (akacijev med), Jože Kramberger – Spodnji Ivanjci (cvetlični med) in Jožef Knez – Radlje ob Dravi (gozdni med). Gozdni med čebelarja Jožefa Kneza iz Radelj ob Dravi je prejel naziv Šampion.


Več v Družabno