Cerar še drugič obiskal sejem in pri ribniku posadil lipo

Sejem so v sredo obiskali predsednik Vlade RS dr. Miroslav Cerar, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in ministrica za obrambo Andreja Katič

Prlekija-on.net, sreda, 24. avgust 2016 ob 23:43
Cerar je na sejmu posadil lipo, foto: sejem AGRA

Cerar je na sejmu posadil lipo, foto: sejem AGRA

V sredo, 24. avgusta, je 54. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA v Gornji Radgoni obiskal predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miroslav Cerar, ki je sejem že v soboto tudi uradno odprl. V dopoldanskem času se je sestal z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejanom Židanom, ki ga je seznanil z aktivnostmi ministrstva na sejmu, nato pa je predsednik Vlade prisostvoval slovesnosti s podelitvijo priznanj Zadružne zveze Slovenije.

V zgodnjem popoldnevu se je dr. Cerar odpravil na sejemsko učno gozdno pot, kjer je pri ribniku posadil lipo. "Celotni sejem AGRA je spet tudi letos zgodba o uspehu, izredno sem vesel, da se sejem širi, da imamo vedno več tujih obiskovalcev, da lahko tudi naši kmetje s svojimi izdelki prodirajo v svet in izmenjujejo izkušnje. Še posebej sem vesel, da sem sodeloval pri podelitvi priznanj najboljšim zadružnikom in jih tudi nagovoril. Glavno sporočilo je to, da moramo v Sloveniji na eni strani spoštovati tradicijo, izkušnje, vrednote, ki smo jih ustvarili skozi stoletja, na drugi strani pa dati podporo mladim, da ohranjajo in razvijajo kmetije, in da so drzni, inovativni ter s svojim znanjem peljejo Slovenijo naprej. Povezati moramo mladost in energijo s prihodnostjo, na drugi strani pa ohraniti tradicijo, to slovensko zemljo in kmeta kot steber slovenstva," je dejal slovenski premier, ki je ogled sejma v Gornji Radgoni izkoristil tudi za razmislek o novem finančnem ministru, katerega ime je sporočil zvečer, ko je potrdil, da bo kot kandidatko za ministrico za finance predlagal dozdajšnjo državno sekretarko Matejo Vraničar Erman.

Sejem sta v sredo obiskala tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in ministrica za obrambo Andreja Katič. Po ogledu sejma je Erjavec povedal: "Zadovoljen sem, kar sem videl na letošnjem kmetijsko-živilskem sejmu. Sejem AGRA v Gornji Radgoni ima mednarodno razsežnost. Kmetijstvo je perspektivna panoga za Slovenijo, zlasti pa menim, da bi se poleg trgov na območju EU morali začeti bolj ukvarjati s trgi v centralni Aziji. Zelo sta zanimiva ruski in turški trg, imamo nekatere vzhodnoevropske trge kot so romunski, bolgarski. To so trgi, ki dajejo nove priložnosti slovenskemu kmetijstvu. Vemo, da ima znotraj EU kmetijstvo veliko težav in tudi veliko izzivov. Kmetijski sejem v Gornji Radgoni poleg predstavitev slovenskega kmetijstva ponuja tudi okrogle mize, kjer se razpravlja o perspektivi slovenskega kmetijstva. Kot zunanji minister vidim veliko možnosti na trgih zunaj  EU, zato smo se na tokratnem sejmu pogovarjali tudi o tem, da bi organizirali prihodnje leto okroglo mizo, na kateri bi bila tema kako osvojiti kakšne druge trge, kjer bi Slovenija lahko bila s svojo kmetijsko politiko konkurenčna. Ne mislim le na kmetijsko proizvodnjo, ampak tudi na kmetijsko tehnologijo, zlasti pa na kmetijsko mehanizacijo, ki ima priložnost na vzhodu."

Katičeva pa je po ogledu sejma med drugim povedala: "Sejem AGRA je v primerjavi z lanskim letom napredoval. Vidi se, da je bila odločitev kmetijskega ministra mag. Dejana Židana, da svojo pisarno preseli na sejem AGRA in da se vse osrednje stvari povezane s kmetijstvom dogajajo v Gornji Radgoni, dobra odločitev. Veliko je tujih partnerjev, veseli pa me, da je tudi s strani domačinov sejem izredno dobro sprejet. Tudi Slovenska vojska se predstavlja na sejmu AGRA, ob svojem obisku pa sem izvedela, da je odziv obiskovalcev, predvsem mladih, ki se odločajo za vojaški poklic, dober. Kot ministrica za obrambo ocenjujem, da je prisotnost obrambnega ministrstva na takšnih sejmih dobra," je dejala Katičeva, ki se s sodelavci že pripravlja na 6. mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA, ki bo v Gornji Radgoni med 22. in 24. septembrom letos. "Poleg vseh, ki so prisotni v vojaški, obrambni in zaščitni industriji, verjamem, da bomo na sejem privabili čim več tujih partnerjev. Že potekajo razgovori s sosednjimi obrambnimi ministrstvi. Odziv je dober," je dodala Katičeva, ki se nagiba k ideji kolega Židana, da bi v času sejma SOBRA imela svojo pisarno kar v Gornji Radgoni.


Več v Gospodarstvo