Pučkov klopotec straši in odganja ptiče

Ob rojstnem dnevu lastnika in vinotoča, postavili klopotec pri Ivanu Janezu Pučku, na obrobju Cerkvenjaka

Prlekija-on.net, torek, 30. avgust 2016 ob 09:28
Postavljanje klopotca na obrobju Cerkvenjaka

Postavljanje klopotca na obrobju Cerkvenjaka

Čeprav jih ponekod postavljajo že prej, v vinogradih na skrajnjem severovzhodu države, zlasti v Slovenskih goricah, Prlekiji in Halozah, po krščanskem prazniku Marijinem vnebovzetju "razbijajo" mnogi klopotci, ki strašijo in odganjajo ptiče ter tako zaščitijo čim več sladkih grozdnih jagod. Predvsem Slovenske Gorice so že od pradavnin posajene z vinsko trto, kot potrjuje tudi njihovo ime. Z gojenjem vinske trte so se tam ukvarjali že v času Rimljanov, saj je to bila gospodarska panoga, ki je dajala mnogim kruh za preživetje. Vino iz tega področja so tovorili po vinskih cestah v bližnje in daljne dežele. Še danes obstajajo deli cest, ki so poimenovani po teh prevoznih poteh.

Zato so vinorodna področja Slovenskih goric in Haloz znani tudi po postavitvi klopotcev, ki jih vinogradniki ob svojih vinogradih postavljajo, da s svojim ropotom odganjajo ptice. Zanimivo je, da obstajata dva tipa klopotca, Slovenskogoriški in Haloški. Prvi ima štiri »letance« ali krake, drugi pa šest. Da je to slovenski izum pove to, da so ga v nemško govoreči Avstriji, kjer jih tudi postavljajo, poimenovali »Klapotez«. In kot so v preteklosti mnoga kmečka opravila omejevali z datumi svetnikov, tako je bilo tudi postavljanje klopotcev vezano na godove svetnikov. Postavljali so jih od Aninega do Velike maše ali Velikega šmarna, torej od 26. julija do 15. avgusta. Danes je postavljanje klopotca folklorno dejanje, največkrat ga obredno postavljajo vinogradniška in turistična društva. In med desetinami klopotcev je tudi tisti, ki stoji na domačiji, pravzaprav v vinogradu in vinotoču Pučko v Stanetincih, le nekaj deset metrov stran od cerkve sv. Antona v Cerkvenjaku.

In dokler ponekod v oklici že trgajo grozdje, so pri Pučku klopotec postavili nekoliko pozneje, tik ob koncu avgusta. "Odločili smo se, da bomo klopotec dvignili na moj rojstni dan, ob tem je to tudi rojstni dan našega vinotoča, ki smo ga uradno odprli na današnji dan, torej 28. avgusta. Veliko prakse pri postavitvi klopotca ima moj sin Borut, ki ga je postavil tudi tokrat", nam je razložil Janez Ivan Pučko, ki na domačiji živi s sinom in dvema hčerama, na svečano postavitev klopotca pa je prišlo veliko prijateljev, sosedov, gostov in prav veselo je bilo. Pučko sicer prideluje samo vrhunsko kapljico, različnih sort, povprečno 15.000 litrov letno. Nekaj proda na domačem vinotoču, večino pa na trgu in zaenkrat, kot nam pove, nima večjih težav s prodajo, saj da se kakovost prodaja sama.

Med gosti tokratne postavitve klopotca, sta bila tudi župan občine Cerkvenjak Marjan Žmavc in predsednik Društva vinogradnikov Cerkvenjak Franci Zorko, za veselo razpoloženje pa je ob odlični hrani in kapljici, poskrbel odlični harmonikar in pevec Stanko Ilješ. Sploh pa je to bila še ena prireditev, ki je namenjena ohranjanju starih običajev in druženju ob dobri kapljici. Ker ob postavitvi ni bilo niti piša vetra, se ni mogel oglasiti s svojo znano melodijo: Klip, klop, klip, klop. Bo pa s svojim značilnim glasom v središču Cerkvenjaka naznanjal, da v vinsko deželo počasi prihaja jesen, ko se bodo v teh krajih vse pogosteje odvijale trgatve oziroma pospravilo sladkih grozdnih jagod v stiskalnice in pozneje v kleti.


Več v Družabno