Prlekijo prekrili »tornadi« letečih mravelj

Pri tem gre za spolne osebke pri mravljah s krilci, ki v času parjenja zapustijo mravljišče

Prlekija-on.net, četrtek, 8. september 2016 ob 16:36
Roji letečih mravelj

Roji letečih mravelj

Danes so se nad našimi kraji pojavili številni roji letečih mravelj, ki so se po zraku vili v vrtincih, kot kakšni tornadi. To je sicer v tem poznem poletnem času normalen pojav, je pa bilo letos ta pojav opaziti še v veliko večji meri, kot prejšnja leta.

Pri tem gre za spolne osebke pri mravljah s krilci, ki v času parjenja zapustijo mravljišče. Enkrat letno se iz ličink razvijejo samčki in matice s krilci, ki nekaj časa živijo v mravljišču. Nato na isti dan, vse mravlje s krilci ene vrste iz različnih kolonij zapustijo mravljišče, po parjenju samčki takoj poginejo, mladim maticam pa krila odpadejo in praviloma ustanovijo novo kolonijo. Smrtnost je velika tudi pri maticah, saj roji mravelj pogosto končajo kot hrana za ptice.

Pojav je bil viden povsod, ob cestah, nad drevesi, hišami, ... ko so se roji ponekod vili v zrak več metrov in imeli svoj "svatbeni" ples, nato pa svojo življenjsko pot končali, tako da so ponekod tla bila prekrita s temi žuželkami.

V spodnjem videu lahko tudi vidite, ko smo bili znotraj tega "tornadnega" roja in v trenutku prekriti s stotinami mravelj.


Več v Narava