Radenci: Jesenski koncert na domačem vrtu

Še to jesen se bo zvrstilo šest glasbenih delavnic

Filip Matko Ficko, sobota, 24. september 2016 ob 09:18
Jesenski koncert v Radencih

Jesenski koncert v Radencih

Na sedežu Društva Zdravje in glasba v Radencih, v Kajuhovi ulici 5, so se v četrtek, 22. septembra proti večeru, pričeli zbirati članice in člani tega društva ter ljubitelji dobre glasbe nasploh. Odzvali so se vabilu društva, ki je obljubilo koncertiranje profesorja glasbe Berislava Budaka. In ta je resnično ob prihodu obiskovalcev glasbenega večera igral v glasbeni utici na svojem domačem vrtu.

Ob 18.30 se je »jesenski koncert na vrtu« pravzaprav pričel v dnevnem prostoru profesorja Budaka (zaigral je na klavirju »Torna a Sorrento« Curtisa, »Stabat mater« Pergolesija, Salut d amor« Elgarja in arijo iz Puccinijeve opere »Tosca«) in njegove soproge, dr. med. Irene Trojnar Budak, spec. splošne medicine. Le-ta je ob pozdravu v imenu Društva Zdravje in glasba Radenci opomnila vse, da se bo to jesen izvedlo kar šest glasbenih delavnic, s pričetkom v mesecu oktobru. In zakaj je to pomembno ?

Glasbeni terapevti vedo, da je glasba medij, ki ima neposreden dostop do človekovega čustvenega in podzavestnega sveta, kajti glasbena govorica je prirojena vsakemu človeku. Zato mu tudi na najpristnejši način nudi komunikacijo s soljudmi in okoljem v katerem živi in ustvarja. In zatorej Društvo Zdravje in glasba Radenci to v praksi tudi ponuja za preventivno delo in sproščanje stresa tudi za širšo populacijo. Sicer pa je definicija Svetovne organizacije za glasbeno terapijo (WFMT, 1997) naslednja: »Glasbena terapija je uporaba glasbe in/ali glasbenih elementov (zvok, ritem, melodija, harmonija) s strani kvalificiranega glasbenega terapevta, s klientom ali skupino, v procesu, ustvarjenem za omogočanje in spodbujanje komunikacije, odnosov, učenja, mobilizacije, izražanja, samo-organizacije in drugih relevantnih terapevtskih ciljev z namenom, da ni zadovoljili fizične, čustvene, mentalne, socialne in kognitivne potrebe. Glasbena terapija spodbuja razvoj možnosti in/ali rehabilitacijo funkcij posameznika, tako da le-ta lahko doseže boljšo intra- in interpersonalno integracijo in s tem boljšo kvaliteto življenja skozi preventivo, rehabilitacijo ali obravnavo.«

Po besednem in glasbenem uvodu so se vsi preselili na prosto, na vrt. Tam je profesor Berislav Budak igral na klavir v vrtni glasbeni utici (zaigral je ciklus filmske glasbe, blues, ragtime in klasične skladbe) njegova soproga pa je postregla s pecivom, sadjem in pijačo.


Več v Družabno