V romskem naselju Pušča pri Murski Soboti se je zgodila prometna nesreča

Šlo je le za gasilsko, poučno in izobraževalno vajo gasilcev iz romskega naselja Pušča in osrednjega gasilskega društva v Mestni občini Murska Sobota PGD Murska Sobota

Jože Žerdin, ponedeljek, 26. september 2016 ob 10:09
Gasilska vaja v romskem naselju Pušča

Gasilska vaja v romskem naselju Pušča

Na regionalni cesti Murska Sobota – Pušča v romskem naselju Pušča se je v soboto, 24. septembra, zgodila prometna nesreča. Ob silovitem trčenju dveh osebnih vozil, se je eno osebno vozilo prevrnilo in pristalo na strehi. Po scenariju in zamisli je bila le gasilska vaja.

Na kraj dogodka prometne nesreče so brž prihiteli gasilci gasilskega društva Pušča, ki so začeli pomagati ponesrečencem, a kaj ko so videli, da sami ne bodo kos tako zahtevnega reševanja, so brž na pomoč poklicali osrednje gasilsko društvo Murska Sobota, ki deluje znotraj Mestne občine Murska Sobota in Gasilske zveze Murska Sobota. Gasilci iz PGD Murska Sobota so na kraj dogodka prišli z dvema gasilskima voziloma in se strokovno lotili reševanja. Gasilci so na vaji prikazali reševanje ponesrečencev, kajti v vozilih je bilo »ukleščenih« več oseb. Gasilci so najprej s škarjami razrezali osebno vozilo in osebe varno in strokovno odnesli iz vozil ter jih predali nujni medicinski pomoči Zdravstvenega doma Murska Sobota in ekipi prve pomoči iz romskega naselja Pušča, ki so poškodovane osebe oskrbeli in jim nudili prvo pomoč. Gasilci gasilskega društva Pušča so na vaji ob nesreči cesto posipali s peskom, kajti na cesti je bilo veliko olja in druge tekočine ter stekla, hkrati pa so še zavarovali območje nesreče.

Gasilska vaja je potekala v sklopu letošnjega meseca požarne varnosti, o vaji pa so bila obveščana še ostala gasilska društva v Gasilski zvezi Murska Sobota, ki bi v primeru, če bi bilo potrebno pomagali in priskočili na pomoč. Vajo je organiziralo PGD Pušča, pri čemer je imel veliko vlogo za njen uspeh predsednik PGD Pušča Dejvid Horvat. Pri reševanju na vaji pa je skrbel Anton Gomboc iz PGD Muska Sobota, vajo so si ogledali tudi predstavniki Gasilske zveze Murska Sobota in vaščani naselja Pušča.

Ob koncu vaje so opravili analizo, kjer so ugotovili, da so gasilci svoje delo na prikazu reševanja v prometni nesreči opravili z odliko tako po strokovnem in drugem področju. Vsi skupaj so se na vaji naučili nekaj novega, kar jim bo predvsem gasilcem in romski ekipi prve medicinske pomoči še kako prav prišlo, ob morebitnih nesrečah, a takrat bi štele sekunde reševanja.


Več v Kultura in izobraževanje