»Snopovci« pri Svetem Antonu

Radijski poslušalci Snopa na srečanju v Cerkvenjaku

Prlekija-on.net, torek, 27. september 2016 ob 12:21
Radijski poslušalci Snopa na srečanju v Cerkvenjaku

Radijski poslušalci Snopa na srečanju v Cerkvenjaku

V Gostišču "Pri Antonu" v Cerkvenjaku se je, na svojem tradicionalnem srečanju, zbralo okoli 120 »Snopovcev« iz vse Slovenije. Snopovci so sicer ljudje, ki po polnoči nekoliko manj spijo, ter zato poslušajo vsakodnevni nočni program, ki ga prinašajo v domove združene radijske postaje: Radio Celje, Radio Velenje, Radio Ptuj, Radio Murski val Murska Sobota, Radio Slovenske gorice Lenarta in še nekatere nekomercialne radijske postaje iz Slovenije. Oddaje nočnega programa, ki poteka od polnoči do 5.00 ure zjutraj, pripravljajo omenjene radijske postaje in se imenujejo »snop«. Sedaj snop deluje tako, da ima tri zaporedne večere program postaja, ki je po sestavljenem koledarju na vrsti. Ker so to kontaktne oddaje, so med poslušalci širne Slovenije, pa tudi po svetu, poslušanje jim omogoča internet, zelo priljubljene in zelo poslušane.

Snopovci se že več let srečujejo v raznih krajih po Sloveniji. Letos je srečanje organizirala Anica Maras, ki jo imenujejo Pika, iz Lenarta. Odziv enako mislečih na udeležbo je bil nad pričakovanji, tako, da so morali nekatere celo odkloniti. Na srečanje so prišli ljudje iz cele Slovenije, od Bleda, Ljubljane, Koroške in Prekmurja, srečanje sta s svojim obiskom počastila snopovca Kristina, rojena Peserl, iz Jurovskega Dola, ki živi v Kanadi, v Winnipegu, ter Rudi Lukovnjak, rojen na Rožičkem Vrhu pri Kapeli, ki živi v Torontu. Razumljivo je, da sta bila zelo zaželena gosta, kajti za obisk sta opravila tisoče kilometrov. Cenjen gost te prireditve je bil tudi župan občine Cerkvenjak Marjan Žmavc z ženo, ki je nagovoril udeležence srečanja z besedami: »Vesel sem, da ste se odločili zbrat v naši občini, v tem lepem Gostišču Pri Antonu. Naša občina se nahaja sredi Slovenskih Goric, kjer imamo kaj pokazat. Ponašamo se z zdravim okoljem, saj na tem področju ni večjih industrijskih obratov, pa tudi ne tako izrazito intenzivnega kmetijstva. Ponašamo se z dobrimi vini, ki jih pridelujejo naši vinogradniki. Kraj zaznamuje cerkev sv. Antona, katera letos praznuje 500 letnico izgradnje. Vredno si je ogledati urejen arheološki park, kjer je v prerezu prikazana notranjost več kot tisoč let stare rimske gomile. V gozdu v Brengovi, kjer se nahaja, je še več rimskih gomil

Po nagovoru Snopovcem, je župan organizatorici srečanja Anici Maras – Piki, ki je rojena v Stanetincih, ki sodijo v občno Cerkvenjak, izročil za spomin knjigo 500 letnica župnijske cerkve Sv. Antona v Cerkvenjaku. Udeležence sta pozdravila tudi voditelja Snopa, iz Radia Velenje Karolina Destovnik in iz Radia Slovenske gorice Maks Kurbos. Oba sta izrazila zadovoljstvo, da so »Snopovci«, pripravili tako prijetno srečanje, na katerem so se med seboj spoznavali. Obema pa je v znak zahvale, da sta prišla na srečanje, umetnik Ivo Lorenčič-Loren, ki živi v občini Cerkvenjak, v Stanetincih, podaril slike, ki jih je naslikal posebej za njiju. Karolini je naslikal snop pšenice, s katerim simbolizira oddajo »snop«, Maksu Kurbusu pa veduto Cerkvenjaka. Tudi omenjena »Kanadčana« sta bila nad srečanjem zelo navdušena. Kristina pa nam je povedala, da živi v Kanadi več kot 50 let, pa še kaj tako lepega ob obisku »stare« domovine ni doživela. Ob odlični postrežbi gostinskega osebja Gostišča Pri Antonu, so za zabavo poskrbeli, Glasbenika DUO Mateja in Vlado Maguša iz Sv. Jurija ob Ščavnici, ter humorist Jože Eder – Blaž iz Jurovskega Dola. Zapela pa je tudi »Snopovka« Antonija Ribič iz Metave pri Malečniku.


Več v Kultura in izobraževanje