Sprejeli sklep o razglasitvi Občine Beltinci za območje brez trgovinsko-investicijskih sporazumov TTIP, CETA in TiSA

Na pobudo svetnika Iniciative za demokratični socializem Tomaža Rousa so obravnavali in soglasno sprejeli sklep o razglasitvi Občine Beltinci za območje brez trgovinsko-investicijskih sporazumov TTIP, CETA in TiSA

Prlekija-on.net, petek, 30. september 2016 ob 07:58
Sklep je bil sprejet soglasno

Sklep je bil sprejet soglasno

Na 18. redni seji Občinskega sveta Občine Beltinci, so v četrtek, 29. septembra, na pobudo svetnika Iniciative za demokratični socializem Tomaža Rousa iz prejšnje seje OS Beltinci (19.7.2016) obravnavali in soglasno sprejeli sklep o razglasitvi Občine Beltinci za območje brez trgovinsko-investicijskih sporazumov TTIP, CETA in TiSA.

Kot je zapisano v sklepu pod prvo točko, Občina Beltinci ugotavlja, da so trgovinsko-investicijski sporazumi TTIP, CETA in TiSA škodljivi za socialne, delavske, ekološke in prehranske standarde ter razglaša občino Beltinci za območje brez trgovinsko-investicijskih sporazumov TTIP, CETA in TiSA.

Pod drugo točko sklepa pa je zapisano, da bo Občina Beltinci aktivno nasprotovala sprejetju trgovinsko-investicijskih sporazumov TTIP, CETA in TiSA prek sredstev javnega obveščanja in prek pravnih sredstev, ki jih ima na voljo.

Dajajo na znanje, da ima oblast pri njih ljudstvo
Tomaž Rous je v svojem nagovoru na seji med drugim povedal, da jih kljub sprejetemu sklepu še vedno lahko odločevalci na državni ali nadnacionalni ravni preglasujejo in jim vsilijo svoje odločitve, a pri tem gre za obliko političnega pritiska, kjer želijo s skupno akcijo, podprto tudi s strani Skupnosti občin Slovenije, Ljubljani in Bruslju dati na znanje, da ima oblast pri njih ljudstvo, da si jo želi ohraniti tudi v prihodnje ter samo oz. preko svojih demokratično izvoljenih predstavnikov odločati o svoji usodi.

Občina Beltinci se je s tem pridružila številnim občinam in regijam v Evropi, ki so že pred časom sprejeli podobne sklepe. Tako pobudo so podali tudi v Občini Lendava, kjer so dr. Mihael Kasaš in skupina občanov na občino podali predlog za uvrstitev točke dnevnega reda na naslednjo sejo o Razglasitvi Občine Lendava za "Občino brez tajnih sporazumov - TTIP - CETA - TISA Free Zone".


Več v Politika