Z delavnicami nad depresijo, stres, tesnobo... v ZD Gornja Radgona

Psihoedukativne delavnice za duševno zdravje

Prlekija-on.net, petek, 30. september 2016 ob 09:25
ZD Gornja Radgona

ZD Gornja Radgona

V okviru vse pogostejših preventivnih dejavnosti, kamor sodijo strokovna predavanja in svetovanja, dnevi odprtih vrat, testi hoje in merjenja pritiska, krvnega sladkorja, holesterola, pulza, boja zoper depresijo, šol zdravega hujšanja, zdrave prehrane, odvajanja od kajenja ipd., v Zdravstvenem domu Gornja Radgona, so v okviru skrbi za zdravje občanov, začeli uvajati tudi psihoedukativne delavnice za duševno zdravje. In čeprav na območju, ki ga pokriva ZD Gornja Radgona, torej v občinah Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sv. Jurij ob Ščavnici, ni pretiranega interesa za nekatere preventivne aktivnosti, je vodja preventive (ZVC) v radgonskega ZD Slavica Mencinger, dipl.med.sestra, zadovoljna in pravi, da je že vsaka udeležba na tovrstnih delavnicah, velik dosežek.

"V okviru preventivne dejavnosti, ki jo izvajamo v našem ZD, bomo ob do sedaj dobro sprejetih in uveljavljenih delavnicah, pričeli s tremi novimi delavnicami na področju duševnega zdravja. Na novo uvajamo dve daljši delavnici, za katere je potrebna napotitev osebnega zdravnika, psihiatra ali referenčne medicinske sestre in eno krajšo, za katero ni potrebna napotitev, ampak se lahko zainteresirani sami naročijo. Gre torej za: Delavnico spoprijemanja s tesnobo in stresom (najmanj 8 udeležencev, štiri srečanja – 90 minut in napotitev), potem je tukaj delavnica tehnike sproščanja (osem udeležencev, eno srečanje - 90 minut, brez napotitve) in delavnica spoprijemanja z depresijo (šest udeležencev, štiri srečanja - 90 minut), katero izvajamo že dve leti in je dobro sprejeta med udeleženci", pravi Mencingerjeva.

Dodala je tudi, kako tesnoba in depresija spadata med najpogostejše duševne motnje v razvitem svetu. Najbolj prizadenejo aktivno populacijo, čeprav tudi med otroci niso redke. "Vseh duševnih motenj se še vedno drži stigma in pričakovanja glede izida so zelo negativna. Zaradi neznanja in strahu pred izključenostjo ljudje neradi iščejo pomoč in odlašajo dokler lahko še zdržijo. Prav tako se v svetu soočamo z epidemijo s stresom povezanih zdravstvenih težav. Prepoznavanje in obvladovanje stresa v obliki psihoedukativnih delavnic se uvršča med dejavnosti promocije duševnega zdravja in preventive duševnih motenj, ter preprečevanja s stresom povezanih telesnih bolezni", je povedala vodja preventivnih aktivnosti v ZD Gornja Radgona, Slavica Mencinger, ki dodaja, da je vsem delavnicam skupna točka, širjenje znanja o vrstah in načinu pomoči, manjšanju stigme ter spodbujanju zdravega življenjskega sloga. Psihoedukacija je dodatna in dobrodošla podpora pri zdravljenju z zdravili, psihoterapiji in spremembah življenjskega sloga.

Slavica Mencinger, dipl.med.sestra iz ZVC ZD Gornja Radgona je tudi napovedala preventivne delavnice o Cindi programu, o zdravem življenjskem slogu, o zdravem hujšanju, o zdravi prehrani, o dejavnikih tveganja, o telesni dejavnosti, test hoje, ki je namenjen zdravim osebam med 20 in 65 letom. Kronični bolniki morajo imeti priporočilo izbranega zdravnika, saj s testom preizkušajo predvsem zmogljivost srca in pljuč, ter telesno zmogljivost. Seveda, še naprej potekajo tudi individualna svetovanja in delavnice odvajanja od kajenja.


Več v Kultura in izobraževanje