Tropovci: Buče – bučke – tikvi

Zelene, rumene, oranžne, sladke, kisle...

Filip Matko Ficko, torek, 18. oktober 2016 ob 18:43
Udeleženke Študijskega krožka Tišina

Udeleženke Študijskega krožka Tišina

»Buče, bučke, tikvi...zelene, rumene, oranžne, sladke, kisle...« je naštevala Irena Stolnik na zaključni prireditvi 17. oktobra zvečer v prostorih gasilskega doma Tropovci v Občini Tišina. Pod naslovom »Buče« je Študijski krožek Tišina, ki deluje pod mentorstvom Mihaele Flisar s Tišine pri Ljudski univerzi Murska Sobota ter pod strokovnim vodstvom Andragoškega centra Slovenije, minulo sezono »posvetil« manj upoštevani rastlini, katere plodove, cvetove in semena se koristi v prehrani. Tovrstne izbrane krožke sofinancira Ministrstvo Republike Slovenije za izobraževanje, znanost in šport, pri izvedbi krožka na Tišini pa sta bili v pomoč še domača Občina Tišina in Osnovna šola Tišina.

V uvodu navedena Irena Stolnik prihaja na Študijski krožek na Tišino iz Murske Sobote, a iz domače Občine Tišina so v krožku sodelovale: Vlasta Grah iz Gradišča, Katarina Lazar, Marija Törnar in Jana Zelko iz Tropovec, Zora Gosak, Julijana Kovač in Veronika Rogač s Tišine ter Marija Ficko, Marjeta Kolman, Ida Petkovič, Jožica Prejac in Marija Škalič iz Petanjec. Pripravile so ob zaključku degustacijo številnih jedi, od bučnih juh, bučnih glavnih jedi, sladic, peciva do marmelade. Vsega verjetno niti nismo našteli.

Po pozdravnem nagovoru mentorice Mihaele Flisar je na diatonično harmoniko zaigral sedmošolec Osnovne šole Tišina Žan Kuzma, ki obiskuje zasebni Glasbeni center Rošer na Tišini, za njim pa je številne obiskovalke in obiskovalce v dvorani gasilskega doma Tropovci pozdravil še župan Občine Tišina, Franc Horvat, ki je vsem zaželel tudi: »Dober tek !« Sledila je razdelitev posušenih bučnih semen in vsi so se z veseljem lotili luščenja ter uživanja semenk.

Udeleženke Študijskega krožka Tišina so vsem dale vedeti, da so majhne pisane bučke vsako jesen le pester jesenski okras in niso užitne, so pa jedilne buče prijetna popestritev in osvežilna vitaminska jed, ki se jo lahko kombinira z vsemi vrstami zelenjave in mesa. Iz buč so odlične juhe, pestre glavne jedi, kompoti, marmelade itd. Bučke se lahko tudi vloži ter se jih preko zime uporabi kot prilogo k ostalim jedem.

Zdrava so tudi bučna semena, ki uravnavajo krvne maščobe in varujejo srce. In zatorej je iz bučnih semen zelo cenjeno, slastno in omamno dišeče bučno olje. Bogato je z nenasičenimi maščobnimi kislinami in vitaminom E ter je vedno bolj nepogrešljivo za solate in to ne samo v Prekmurju, pač pa po vsem svetu.

Za zaključek pa dodajmo še eno hudomušno ob bučah z dvojezičnega področja v Prekmurju: »Ob saditvi tikvinoga (bučnega) semena je treba fejst lagati, ka do te tikvi (buče) debele kak 60-literski lagev (sod).«


Več v Kultura in izobraževanje