Radgonski jagri »lovili« s svojimi ženami in partnerkami

V ospredju druženje, na pa ubijanje

Prlekija-on.net, četrtek, 20. oktober 2016 ob 17:39
Lov z ženami LD Radgona

Lov z ženami LD Radgona

Z željo, da bi svojim soprogam ali partnerkam na terenu približali konjička, ki jim je pri srcu, torej ljubezen do narave in živali, so člani Lovske družine Gornja Radgona, že pred leti začeli z organizacijo "Lova z ženami", ki je pravzaprav namenjen druženju, ne pa streljanju in še manj ubijanju. Tako so tudi tokrat radgonski lovci v svoj drugi dom, lepi lovski dom v Hercegovščaku, tradicionalno v drugi polovici oktobra, povabili soproge in partnerke, tako da se je prijeten dan lahko začel.

Po jutranjem zbiranju in obilnem okrepčilu, kjer je poleg domačega peciva, v ospredju bila kisla štajerska juha, za katero je poskrbela družina Kolarič (trije lovci: Milan, Iztok, Sandi + dve soprogi – Margit in Jasna ter partnerka Barbara) iz Polic, se je že začela poslavljati tudi megla. Zraven je bilo približno polovica od skoraj 60 članov radgonske zelene bratovščine, s svojimi ženami ali partnerkami, in nekaj jih je šlo "na lov", drugi pa so že pripravljali dobrote za poznejšo pogostitev, saj je predvsem šlo za druženje, spoznavanje in zabavo, ne pa za ubijanje.

Odločitev je padla, da bo tokratni lov z ženami potekal v 9. revirju, kjer je revirni vodja Dani Šmid, zraven pa so še: Anton Horvat, Janko Topolinjak, Franjo Fekonja in Boris Križanič, ki so bili odgovorni tudi za pogostitev. Še pred odhodom v gozd, sta starešina LD Radgona Milan Kolarič, skupaj z revirnim vodjem Danijem Šmidom, pozdravila vse prisotne ter spregovorila o namenu in cilju tovrstnega druženja. Nekaj besed je Kolarič namenil tudi varnosti in organizaciji tega lepega in zanimivega dogodka. Kmalu za tem je pot udeležence ponesla po razgibanem domačem okolju 9. lovskega revirja, kjer domuje predvsem srnjad, a tudi zajci, lisice in fazani niso redki. Kot ljubitelji narave so si lovci, skupaj s spremljevalkami, predvsem ogledovali okolje, urejenost lovskih naprav in klepetali med seboj. Kot vedno so poslušali tudi takšne in drugačne lovske pripovedi. Hitro je tekla njihova pot in že kaj kmalu so se začeli zbirati za vračilo proti startno-ciljnem prostoru. Med vrnitvijo proti lovskem domu, se je vesela druščina zaustavila tudi pri Hiši penine Frangež, kjer so poskusili nekaj kakovostnih vin in penin.

"Na koncu se je potrdil naš namen, torej želja, da se družimo, med lovom pa nismo uplenili niti ene živali. Pravzaprav smo izstrelili zgolj dva naboja, a tudi to bolj kot ne, da bi prestrašili eno lisico. Ob koncu so se nam pridružili praktično vsi naši člani in luštno je bilo", nam je povedal starešina Milan Kolarič, ki je dodal, da bodo s svojo tradicijo "lova z ženami" nadaljevali tudi v prihodnje, kajti toliko druženja si v tem hitrem in modernem času težko zamislimo, a radgonskim lovcem iz leta v leto to ponovno uspeva.


Več v Družabno