Najstarejša prebivalka v pomurski pokrajini Matilda Serec praznuje 107. rojstni dan

Kljub visokim letom starosti se še dobro počuti, saj je dobrega zdravja in spomina

Jože Žerdin, sobota, 22. oktober 2016 ob 09:35
107. rojstni dan Matilde Serec

107. rojstni dan Matilde Serec

Prav gotovo so v Mestni občini Murska Sobota, v katero spada Društvo upokojencev Krog - Satahovci ponosni na svojo najstarejšo občanko in častno članico upokojenskega društva Matildo Serec, ki je v petek, 21. oktobra, v krogu članov Društva upokojencev Krog - Satahovci v Krogu, na upokojenskem srečanju praznovala svoj 107. rojstni dan.

Matilda je rojena 22. oktobra 1909 v Kraščih na Goričkem. Gre za najstarejšo prebivalko v pomurski pokrajini, ki je hkrati tudi ponosna, da se je kljub trdnemu kmečkemu delu na prekmurski zemlji učakala tako visoke starosti, kot je dejala vsem ta »sreča« ni dana. Njen recept za dolgo življenje je živeti umirjeno, brez jeze in stresa, uživati pristno domačo hrano, biti veliko na svežem zraku, se veliko gibati, biti dobre volje in vsakemu nameniti lepe in prijazne besede. Te vrline ima 107. letna Matilda Serec.

Jubilantka Matilda Serec je v svojih dolgih 107 letih življenja marsikaj doživela, od sprememb držav, voditeljev, valut, političnih sprememb. Povedala je, da je bila rojena v času Avstro - Ogrske države. Matilda je ponosna, da je v druščini stoletnikov, ki živijo v deželi ob Muri in v Sloveniji, pri čemer se je pošalila, da bi lahko ustanovili klub stoletnikov, kajti veliko jih živi v Sloveniji. Odraščala je v kmečki družini, saj je še kot mlado dekle spoznalo trdno kmečko delo na zemlji, nekaj časa je sicer hodila delat na sezonsko delo v Avstrijo. Pred 84 leti se je iz Krašč poročila v Satahovce, kjer preživlja jesen življenja.

Že vrsto let je vdova, z možem Jožefom sta imela majhno kmetijo in obdelovala polja, redila živino in prodajala tržne viške kmetijski zadrugi. Matilda je celo življenje trdno delala, vse skozi je bila na svežem zraku in uživala pristno domačo hrano. Ko je še bila mlajša je veliko hodila pomagat kmetom po vasi Satahovci, predvsem za preživetje družine. Ob reki Muri pa je svoj čas hodila nabirat tudi razna zelišča, bezeg in različno cvetje, katero je prodajala kmetijski zadrugi. Šivala je vreče za moko, saj so domače pšenično zrnje vozili mlet v bližnji mlin na reko Muro, ob tem pa še je čistila šibje za pletenje košar. Skratka celo življenje je bila vpeta v delo, ki jo je tudi krepilo. Ob vsakem svojem praznovanju se v šali sprašuje kaj bo z njo na stara leta.

Čeprav je za njo 107 let življenja, je še vedno nasmejana, saj na življenje gleda z veliko mero optimizma. Njeno vsakdanje življenje teče po ustaljenih tirnicah; ob lepem vremenu je rada zunaj na svežem zraku, rada se sprehodi, posedi na domači terasi ali si ogleda domači vrt. Rada se pogovarja in obuja spomine na prehojena leta, okusila je tudi grozote druge svetovne vojne, veliko pomanjkanja in revščine. Tudi v času poplav reke Mure, dokler se niso zgradili obrambni napisi je deroča voda velikokrat poplavljala polja, odnašala pridelke, skratka težave z vodo so bile neizmerno težke in mučne, tudi njihovo stanovanje je bilo velikokrat poplavljeno.

Danes na jesen življenja ji stoji ob strani njena hčerka Irena, s katero se velikokrat poleti popeljeta na različne prireditve, na proščenja, skoraj vsako nedeljo pa sta pri maši v župnijski cerkvi v Murski Soboti. Matilda je članica Društva upokojencev Krog - Satahovci, društva gluhih in naglušnih Murska Sobota in društva delovnih invalidov Murska Sobota.

Slavljenka Matilda je vsakemu, ki ji je prišel voščit za njen 107. rojstni dan namenila lepo besedo, kajti vedno ima še dober in bister spomin. Vsak dan po kosilu še spije kozarec belega ali rdečega vina, tudi pri hrani ni izbirčna, kajti zaveda se, da dokler pride hrana iz njive na krožnik, je potrebno veliko žuljevih rok in znoja. V družini Serec v Satahovcih pod isto streho v slogi, spoštovanju in razumevanju živijo tri generacije, pri čemer k temu največ prispeva Matilda. Njej v čast in v spomin ji je Društvo upokojencev Krog - Satahovci v Krogu pri gramoznicah pripravilo sprejem za njo in srečanje članov, saj je Matilda častna članica društva.

Uvod v njeno praznovanje so najprej zaigrali ljudski godci iz Černelavcev, nato je zbrane v imenu Društva upokojencev Krog - Satahovci pozdravil predsednik Branko Gomboši. Lepe želje, zdravja in veliko srečnih in zdravih let je jubilantki v imenu Mestne občine Murska Sobota izrekel župan dr. Aleksander Jevšek, ki ji je podaril šopek cvetja in darilo. Čestitali so še ji ostali zbrani. Za njeno praznovanje so ji pripravili svečano torto, katero je tudi razrezala med upokojence. Matilda je tudi spremljala glasbo ljudskih godcev iz Černelavcev. Na praznovanju je tudi  pela stare narodne ljudske pesmi, katere si tudi večkrat rada sama zapoje.

Leto 2016 se počasi bliža h koncu, Matildine želje so bolj skromne, kot je ona sama po naravi, da bi bila še zdrava in s svojo vedrino, lepo besedo in spoštovanje osrečevala svoje najdražje in vse, ki jo imajo radi in jo spoštujejo. Ob koncu obiska smo ji v slovo segli v roko, ji voščili še veliko zdravih in srečnih let, da se drugo leto spet srečamo, ko bo obrnila 108 list svojega življenja. S smehom je dejala, da ne ve, koliko let in časa ji bo življenje še naklonjeno.


Več v Zanimivosti