Koncert ob 200-letnici javnega glasbenega šolstva v gledališki in koncertni dvorani v Lendavi

Ob tako veliki obletnici so javne glasbene šole v Pomurski regiji pripravile izjemen koncert, na katerem so se predstavili pihalni orkestri glasbenih šol Gornja Radgona, Lendava, Murska Sobota in Ljutomer

Prlekija-on.net, ponedeljek, 24. oktober 2016 ob 08:06
Koncert ob 200-letnici javnega glasbenega šolstva

Koncert ob 200-letnici javnega glasbenega šolstva

V letu 2016 je za glasbeno šolstvo v Sloveniji zagotovo najbolj pomembno praznovanje 200 letnice organiziranega javnega glasbenega šolstva v Sloveniji. Ob tako veliki obletnici so javne glasbene šole v Pomurski regiji pripravile izjemen koncert, na katerem so se predstavili pihalni orkestri glasbenih šol Gornja Radgona, Lendava, Murska Sobota in Ljutomer. Ob zaključku programa je nastopil tudi skupni orkester, sestavljen iz posameznih učencev vseh sodelujočih glasbenih šol.

Razna glasbena in kulturna društva so bila zainteresirana za strokovno glasbeno šolo in novembra 1815 je dvorna pisarna na Dunaju dovolila odprtje Javne glasbene šole pri normalki v Ljubljani. Javna glasbena šola je s poukom, ki ga je vodil Franc Sokoll, pričela 7. 11. 1816. Javna glasbena šola se je s svojimi vzponi in padci, v težkih razmerah, obržala 59 let. V tem času sta glasbeno šolo ustanovile tako Filharmonična družba kot Glasbena matica in Glasbena matica je svoj višek dosegla z ustanovitvijo konservatorija leta 1919. Po drugi svetovni vojni je sledil razcvet javnega (državnega) glasbenega šolstva in danes je v Sloveniji 54 javnih glasbenih šol in 13 zasebnih glasbenih šol. Med njimi je tudi Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer, ki bo v letu 2017 praznovala 90 let uspešnega delovanja.

Zveza glasbenih šol Slovenije pripravlja Slavnostni koncert ob 200-letnici javnega glasbenega šolstva v nedeljo, 13. 11. 2016, ob 16. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. V programu bodo sodelovali trije simfonični orkestri in sicer simfonični orkester učencev nižjih glasbenih šol v katerem sodeluje tudi odlična violinistka GŠ Slavka Osterca Ljutomer Petra Kaučič, simfonični orkester mariborskega in ljubljanskega Konservatorija za glasbo in balet, ter simfonični orkester Akademije za glasbo v Ljubljani.

Ob tem praznovanju se pripravlja tudi razstava ob 200-letnici javnega glasbenega šolstva katere otvoritev bo 10. 11. 2016, ob 16. uri v Slovenskem šolskem muzeju na Plečnikovem trgu 1 v Ljubljani, ter Simpozij, ki ga organizira Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani v čast 200–letnice javnega glasbenega šolstva na Slovenskem dne 16. novembra 2016 s pričetkom ob 9. uri v Šantlovi dvorani Akademije za glasbo UL (Stari trg 34). Na njem bodo predstavljeni prispevki dvaindvajsetih avtorjev, ključna govorca sta zas. prof. dr. Primož Kuret in zasl. prof. dr. Breda Oblak.

Zapisal, Stanislav Lašič


Več v Kultura in izobraževanje