Druženje pri prenovljenem Lovrincovem križu

Vaščani Podgorja v Apaški dolini na domačiji družine Fekonja

Prlekija-on.net, sreda, 26. oktober 2016 ob 19:47
Druženje pri Lovrincovem križu

Druženje pri Lovrincovem križu

V središču Podgorja, vasice z okoli 130 prebivalcev, v Apaški dolini je minuli konec tedna bilo sila veselo. Praktično vsi krajani so se zbrali na domačiji družine Fekonja, kjer je apaški župnik Janez Ferencev blagoslovil delno prenovljeni "Lovrincov križ". Še pred blagoslovom omenjenega sakralnega objekta, je prisotne vaščane in goste pozdravila Marija Krstič, predsednica Turističnega društva Čemaž Apaške doline, ki je ob Vaškem odboru Podgorje, tudi poskrbelo za obnovo križa, ki je bil postavljen že pred drugo svetovno vojno. Postavili so ga kot spominsko obeležje tedanjih lastnikov na Lovrincovi domačiji, danes pa je zemljišče last družine Fekonja.

Kot je med drugim dejala Krstičeva, je tudi obnova dotrajanega križa nekakšen odsev skrbi vaščanov za svoje okolje, ter njihov odnos do kulturne dediščine. "Prav tu je TD Čemaž in Vaški odbor Podgorje spodbudilo za obnovitev križa, katerega ime ostaja nespremenjeno zaradi zgodovinskega pomena. Tako ostaja še naprej imenovan Lovrincov križ. Obnova križa se je pričela v začetku leta 2016. Obnovljen je leseni del ter streha. Leseni del za obnovo je prispeval Branko Perko z Dražen Vrha. Podobo Jezusa in Marije je restavriral in v celoti obnovil domačin Albin Čufar. Pločevinasto streho in barvo prispeval Vaški odbor Podgorje. Pleskarska dela je opravil član TD Čemaž Edgar Wallner. Obdelava križa pa podjetje Lončarič, ter vaščani Milan Končnik, Janez Fekonja in Darko Kegl. Tako je nastal prenovljen leseni katoliški križ s pritrjeno podobo Marije in Jezusa", je povedala Marija Krstič, ki se je zahvalila vsem, ki so kakorkoli pomagali pri ureditvi tega verskega in kulturnega obeležja. Prav tako se je zahvalila apaškem župniku Janezu Ferencku, ter Štefanu Ščapu, ki je poskrbel za uradni dokument, ki potrjuje avtentičnost križa.

Krstičeva seveda ni pozabila niti na Prostovoljno gasilsko društvo Podgorje, ki je poskrbelo za pogostitev vseh prisotnih, potem družino Fekonja, nenazadnje tudi sosede in vaščane, ki so prispevali pecivo in vino. "Sveto znamenje naj na tem mestu, vaščanom in mimoidočim prinaša mir zadovoljstva in notranje veselje", je pred povabilom prisotnih na pogostitev, dodala Marija Krstič, predsednica TD Čemaž Apaške doline.


Več v Kultura in izobraževanje