Državni zbor sprejel zakon o dimnikarskih storitvah

Zakon o dimnikarskih storitvah s prihodnjim letom uvaja licenčni sistem in uporabnikom dimnikarskih storitev prinaša možnost izbire dimnikarske družbe

Prlekija-on.net, četrtek, 27. oktober 2016 ob 08:00
Vsak si bo sam lahko izbral dimnikarsko družbo

Vsak si bo sam lahko izbral dimnikarsko družbo

Državni zbor RS je na torkovi seji sprejel Zakon o dimnikarskih storitvah, ki s prihodnjim letom uvaja licenčni sistem in uporabnikom dimnikarskih storitev prinaša možnost izbire dimnikarske družbe. Nov sistem prinaša tudi prednosti za dimnikarske družbe, ki po novem ne bodo več omejene na območja, hkrati pa pomeni priložnost tudi za tiste, ki do zdaj niso mogli opravljati dejavnosti, da ob izpolnjevanju pogojev vanjo lahko vstopijo. Uporabnik dimnikarskih storitev mora dimnikarsko družbo izbrati do 30. junija 2017. Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) verjame, da se bo predlagan sistem opravljanja dimnikarskih storitev izkazal za učinkovitega in da bodo tako uporabniki kot izvajalci zadovoljni z rešitvami, ki jih prinaša.

Obstoječi koncesijski sistem ostaja v veljavi do konca letošnjega leta. Po mnenju MOP je treba opravljanje dimnikarskih storitev zaradi zagotavljanja ciljev, kot so varstvo okolja, varstvo zdravja in premoženja ljudi, požarna varnost in energetska učinkovitost malih kurilnih naprav, regulirati tudi v prihodnje, zaradi česar je bil pripravljen nov Zakon o dimnikarskih storitvah, ki s prihodnjim letom uvaja licenčni sistem.

Obveznost izbire dimnikarske družbe spremljajo obveznosti uporabnika, da omogoči prvi pregled za novo vgrajeno malo kurilno napravo, omogoči vpis male kurilne naprave v evidenco ob prvi izvedbi dimnikarskih storitev, dovoli izvajanje dimnikarskih storitev, omogoči pregled pred uporabo malih kurilnih naprav ob spremembah pri malih kurilnih napravah, vgradnji novih naprav in začetku obratovanja neaktivnih naprav, eno leto hrani zapisnik o izvedenem pregledu ter na podlagi odločbe pristojne inšpekcije odpravi ugotovljene pomanjkljivosti.

Če se uporabnik dimnikarskih storitev odloči zamenjati dimnikarsko družbo za opravljanje dimnikarskih storitev na svoji mali kurilni napravi, lahko to stori do 30. junija tekočega leta za obdobje, ki traja od 1. julija tekočega leta za obdobje najmanj dvanajst mesecev. To obdobje se lahko skrajša, če pristojna inšpekcija ugotovi, da dimnikarska družba ne opravlja dimnikarskih storitev v skladu s tem zakonom.

Uporabnik dimnikarskih storitev lahko v primeru, da se njegova mala kurilna naprava dejansko ne uporablja, s tem pisno seznani dimnikarsko družbo, ki je na mali kurilni napravi zadnja opravila dimnikarske storitve, ki vnese ta podatek v evidenco. V takih primerih bo pred začetkom uporabe treba opraviti ponovni pregled, podoben prvemu pregledu.

Uporabnik dimnikarskih storitev najkasneje do 30. junija 2017 izbere iz seznama, ki ga bo MOP v roku dveh mesecev od uveljavitve tega zakona objavil na spletni strani, dimnikarsko družbo za opravljanje dimnikarskih storitev na svoji mali kurilni napravi za obdobje najmanj dvanajst mesecev.

Do objave seznama dimnikarskih družb na spletni strani MOP lahko dimnikarske storitve opravlja izvajalec, ki je na dan 31. december 2016 opravljal obvezno državno gospodarsko javno službo izvajanja meritev, pregledovanja in čiščenja kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva okolja in učinkovite rabe energije, varstva človekovega zdravja in varstva pred požarom.

Če uporabnik dimnikarskih storitev do 30. junija 2017 ne izbere dimnikarske družbe, se šteje, da je izbral izvajalca, ki je na dan 31. decembra 2016 opravljal obvezno državno gospodarsko javno službo na področju dimnikarstva na območju, na katerem se nahaja njegova mala kurilna naprava, pod pogojem, da je ta izvajalec pridobil dovoljenje za opravljanje dimnikarskih storitev.


Več v Slovenija